RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Ховали заживо: відео та подробиці гучного вбивства солдата ЗСУ під Харковом

1 квітня трьох військових ЗСУ визнали винними у вбивстві солдата, тортурах підлеглих та інших злочинах.

Про це повідомляє видання ZN,UA.

Обвинувальний вирок до тривалих тюремних термінів винесла колегія суддів Жовтневого районного суду Харкова під головуванням судді Миколи Федюшкіна.

Капітан, сержант і молодший сержант ЗСУ отримали 11, 9 і 10 років позбавлення волі відповідно. Вирок ще не вступив в законну силу і може бути оскаржений в апеляції.

"Запобіжний захід обвинуваченим... до вступу вироку в законну силу залишити без зміни у вигляді утримання під вартою в ГУ" Харківський слідчий ізолятор", - йдеться у вироку.

Суд встановив, що в листопаді 2014 року обвинувачені вирішили "провчити" одного з підлеглих за вживання алкоголю і залякати товаришів по службі. Солдата вивезли в поле поблизу села Землянки Вовчанського району Харківської області, побили, наказали лягти в яму і засипали його землею. Потерпілий змушений був відкопуватися самостійно, без будь-яких інструментів і допоміжних предметів. Після цього його близько півтори доби тримали в неопалюваному сирому приміщенні на території військової частини А0501 92-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ.

Ще одного солдата обвинувачені били головою об стіну і пляшкою горілки по голові.

Крім того, капітан наказав молодшому сержанту розстріляти двох солдатів. Одного з них обвинувачений вбив. Другий впав на землю, прикинувся мертвим і, коли його вже збиралися закопати, чинив опір і втік.

Перед цим обвинувачені імітували розстріли підлеглих, використовуючи холості патрони.

За даними слідства, частину насильницьких злочинів обвинувачені вчинили в стані алкогольного сп'яніння. Крім того, молодшого сержанта визнали винним в крадіжці гранати РГД-5, а капітана - двох таких же гранат.

Нагадаємо, жорстоке вбивство солдата відбулося недалеко від кордону з Росією. Раніше стало відомо, що після відбою капітан зі старшим сержантом прийшли в казарму п'яні, пропонували солдатам вийти поборотися - один на один. За розповідями службовців, потім вони вибрали двох мобілізованих і вивели під прицілом в поле.

Сергій - один з тих, кого розстрілювали в ту ніч. Він, колишній афганець, намагався врятувати молодого солдата Стаса Прохорова. Коли почали стріляти - штовхнув його і впав зверху. Хлопця врятувати не вдалося - автоматна черга прошила його наскрізь. Сам Сергій зумів втекти.

Ще семеро потерпілих розповіли про свавілля в частині, коли командири часто приходили п'яними. Кажуть, могли бити головою об стіну або інші предмети, також просто побити.

Троє підозрюваних - капітан, старший сержант і сержант Олег Янковський, який закопував тіло Стаса. Він єдиний, хто кається в суді.

Як повідомляв "Апостроф", в київському ресторані на вулиці Сергієнка під час бійки отримав смертельне ножове поранення 22-річний контрактник ЗСУ.