RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Стравлюють мусульман і християн: жителі Шрі-Ланки розповіли про ситуацію після масових терактів

У неділю, 21 квітня, на Шрі-Ланці сталася серія вибухів, внаслідок чого загинули близько двох сотень людей, а місцеві жителі розповіли, що відбувається в Коломбо зараз.

Про це повідомляє видання "Медуза".

"Прямо зараз я перебуваю вдома в передмісті Коломбо. У самому місті життя завмерло: офіси закриті, люди сидять по домівках. Люди в Коломбо дуже нервують. Таке відчуття, що навіть вийти на вулицю може бути небезпечно, так як деякі бомби все ж були в самих звичайних житлових кварталах", - розповів житель столиці Ділі.

За його словами, ця атака застала всіх жителів Шрі-Ланки зненацька. Вони не знають причину і як на це реагувати.

"З того моменту, коли в країні відбувалися подібні події, пройшло дуже багато часу. Думаю, на Шрі-Ланці не відбувалося нічого подібного такого масштабу з часів громадянської війни", - зазначив Ділі.

Також його слова підтвердила і мешканка Коломбо Матіша. Вона заявила, що відразу після вибухів люди перестали виходити зі своїх будинків. Вони бояться того, що може статися далі.

"Після вибухів влада відключила доступ до соціальних мереж і мессенджерів - по суті, це єдине, що зробив наш уряд. В країні працює тільки Telegram, але серед місцевих жителів вже поширюються чутки про причини атаки - нібито ще тиждень тому влада дізналася, що готуються теракти, але проігнорували це. Вважається, що теракти влаштувало терористичне угрупування, пов'язане з "Ісламським державою", а всього вони заклали в місті близько 50 бомб", - сказала Матіша.

Вона припустила, що, можливо, атака була відповіддю на дії радикальних організацій буддистів Шрі-Ланки, які нападали на мечеті в 2018 році.

"Не знаю, чи правда це все чи ні (поки ніхто не взяв на себе відповідальність за вибухи, але затримані сім підозрюваних у причетності до злочинів - ред.). Але навіть не дивлячись на ці чутки, така атака - щось дуже дивне. Громадянська війна закінчилася 10 років тому, але подібного не було навіть під час війни. Тоді вибухала одна бомба, і все закінчувалося. Коли закінчиться те, що почалося сьогодні, невідомо", - розповіла мешканка столиці.

Поділилася своєю розповіддю і Лана - мешканка Коломбо, яка переїхала туди з Росії.

"Під час вибухів на вулицях було мало людей; багатолюдно - тільки в церквах. Справа в тому, що з 13 на 14 квітня в Шрі-Ланці був національний Новий рік, після якого йдуть довгі вихідні. Всі роз'їхалися по рідних домівок і нікуди не ходять - така традиція. Крім того, сьогодні - неділя, а у місцевих жителів в принципі не прийнято прогулюватися вулицями у вихідні. Це сімейний час", - уточнила вона.

Лана відзначила, що живе в центрі міста і, якщо скласти на карті всі точки, де були вибухи, то вона виявиться в середині.

"Але не переживаю: живу вже тут давно, займаюся медитацією, пишу книгу про буддизм. Та й місцеві жителі теж ніколи особливо не метушаться, дуже флегматичні. Якби ви жили тут довгий час, теж не переживали б. Про вибухи я дізналася вранці. Прокинулася, спустилася вниз, а охоронець каже, що з дому краще не виходити - на той момент відбулося вже шість вибухів. Як і всі інші, я пішла з вулиці і сиджу вдома - дивлюся новини. Але інформація вкрай мізерна. Журналісти майже нічого не розповідають . Доводиться тільки чекати більш докладних репортажів", - сказала Лана.

А турист з Росії В'ячеслав зазначив, що в країні ситуація досить спокійна.

"Ми зараз теж катаємося по острову далеко від великих міст. Поліції всюди стало більше, закриті деякі великі туристичні місця. Місцеві реагують тривожно, але в цілому ситуація в країні досить спокійна. Наприклад, нам ніхто не говорить, що потрібно обов'язково піти з вулиць в готелі", - заявив він.

У той же час місцевий житель Мохаммад, мусульманин, підкреслив, що в скоєному звинувачують людей його релігії.

"Я сам бачу, як ЗМІ повідомляють, що жодна з терористичних організацій не взяла відповідальності за вибухи, але все припускають, що це зробили ісламістські екстремістські групи. Бачу, що політики і інші люди намагаються знайти у нападу релігійне підґрунтя, але особисто я вважаю , що напади спеціально влаштували під час великодніх служб, щоб зв'язати це з релігією. Деяким політикам вигідна ісламофобія. Вони хочуть конфлікту між мусульманами і християнами", - розповів він.

Як повідомляв "Апостроф", серед загиблих в ході ланцюжка терактів в вісім вибухів на Шрі-Ланці, де були атаковані мирні люди в ході великодньої служби в церквах, а також відпочиваючі в готелях, українських громадян немає.