RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

В Україні розгорівся скандал навколо купюри в 1000 гривень: у чому суть

В Україні розгорівся гучний скандал навколо нової купюри в 1000 гривень - дизайнерів Національного банку України (НБУ) звинуватили у використанні піратського шрифту.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив дизайнер Богдан Гдаль з посиланням на офіційну відповідь авторів шрифтів Adobe.

Так, мова йде про шрифт у написі "Одна тисяча гривень" на звороті.

За словами дизайнера, є невідповідність форм деяких букв шрифту офіційним - Bickham Script Pro 3.

"Справа в тому, що цей шрифт - Bickham Script, створений дизайнером Річардом Ліптоном у 1997 році і потім ліцензований компанією Adobe, до 2016 року взагалі не мав офіційної кириличної версії. Отже, якщо ним хтось користувався, то це були тільки піратські видозміни, які автоматично вважаються краденими, так ліцензія шрифту прямо забороняє будь-яку модифікацію форм букв і їх перевидання", - зазначив Гдаль.

Він уточнив, що в інтернеті є серія шрифтів під назвою Bickham Script One, Bickham Script Two, Bickham Script Three, датованих ще 2005 роком. Вони підписані ім'ям росіянки Олександри Гофман, яка відома "як автор крадених версій шрифтів".

Гдаль підкреслив, що при порівнянні можна побачити, що НБУ використовував саме крадений варіант, на який просто не може мати ліцензії. В Adobe підтвердили, що до 2016 року не було офіційної кириличної версії шрифту.

Також в Adobe заявили, що вимагатимуть у Нацбанку купити цей шрифт або відшкодувати збитки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Міжнародне співтовариство банкнот (IBNS) визначило черговий список найкрасивіших банкнот світу за підсумками 2018 року.

У країнах єврозони 28 травня ввели в обіг нові купюри в 100 і 200 євро, дизайн яких був представлений восени минулого року.