RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Стік кров'ю: спливли моторошні подробиці вбивства українського туриста в ПАР

Українець Іван Іванов, якого вбили в Південноафриканській республіці 27 липня, не захотів віддавати грабіжникам свій рюкзак і отримав два удари ножем в груди.

Про це повідомляє "Страна.ua".

На українця напали в національному парку Столова гора, який є однією з найбільш відвідуваних визначних пам'яток поблизу Кейптауна - другого за чисельністю міста ПАР.

"Це було пограбування, зазіхнули на рюкзак туриста, який він не захотів віддати, спробував боротися, і тоді його двічі штрикнули ножем в груди. Наш співвітчизник стік кров'ю. Що дивно, напад стався в досить людному місці недалеко від парковки серед білого дня. Це безпечний маршрут, який часто відвідують туристи, тут виходять гарні фото. Але, звичайно, в країні високий рівень злочинності, потрібно бути обачним", - розповів журналістам посол України в ПАР Тарас Кузьмич.

За вбивство по гарячих слідах затримали місцевого жителя, 23-річного Синаї Мпоселву, злочинця зі стажем, який знаходиться на достроковому звільненні, а в середу, 31 липня, за словами Кузьмича, взяли ще одного нападника.

"Затримати Мпоселву допомогли місцеві жителі, він був в крові, з рюкзаком і мобілкою Іванова", - говорить Кузьмич.

Українська діаспора (в ПАР живе близько тисячі українців і ще близько 6 тисяч росіян) створила петицію проти випуску під заставу вбивці Іванова, що, як кажуть, часто практикують в ПАР, яка вважається однією з найбільш кримінально небезпечних країн у світі.

Кузьмич говорить, що місцева влада дуже серйозно взялися за розслідування вбивства, а наші дипломати обіцяють не дати спустити справу на гальмах.

"Для ПАР це величезний удар по туризму, який годує країну. Тим більше інцидент стався в популярному серед туристів Кейптауні... Інцидент вийшов на рівень місцевого парламенту, який ухвалив виділити додатково півсотні патрульних в нацпарку, де вбили Іванова, а ще по вбивству відбудеться спецзасідання поліції і влади", - говорить посол.

За його словами, він не пам'ятає випадку, щоб в ПАР вбивали українця.

"На моїй пам'яті - це перший випадок. Недавно так само атакували посла Бельгії в Преторії (адміністративна столиця ПАР), коли він вийшов з машини сфотографувати захід сонця, але він відразу ж віддав все, що при ньому було, і його не чіпали. Так що краще в таких випадках не чинити опір грабіжникам, життя дорожче", - говорить Кузьмич.

Іванов, за словами посла, працював в аграрному секторі, в ПАР приїхав у справах і залишився ще на два дні подивитися околиці. Його дружина Тіна, сини Гліб і Макар і дочка Таїсія зараз знаходяться у її батьків в Литві, куди вони приїхали зі Швейцарії, де останнім часом жив і працював Іванов.

Своячка убитого українця, Діна Іванова, розповіла, що Іванов - колишній моряк, крім морської академії в Одесі він отримав юридичну та економічну освіту у Великобританії, вільно володів чотирма мовами.

"Ваня багато подорожував, в ПАР йому сподобалося. Він колекціонував ножі і від них же і прийняв таку жахливу смерть", - розповіла родичка загиблого.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 25 липня в столиці Німеччини, Берліні, знайшли вбитою українку Наталю Михайлюк.