Рабів використовують на плантації: екс-полонянка розповіла про "бізнес" бойовиків на Донбасі

50-річна українка Олена Сорокіна з Первомайська, звільнена при обміні полонених в грудні 2019 року, розповіла про умови утримання людей в колонії на окупованому Донбасі.

В інтерв'ю виданню "Цензор.нет" вона сказала, що була затримана бойовиками в кінці жовтня 2018 роки за розклеювання проукраїнських листівок.

Жінку відвезли до Луганська і посадили в підвал. Пізніше її відправили в єдину жіночу колонію на окупованій бойовиками ЛНР території.

"Вона знаходиться в Перевальському районі, село Селезнівка. До війни там була колонія для малолітніх. Вона жахлива", - зазначила Олена.

"Це триповерхова будівля. На першому карантин, де новенькі перебувають два тижні, щоб зрозуміли, як жити, і адміністрація. Другий поверх - другоходи, третій – першоходи. Умови життя страшні. Вода на третій поверх не доходить, та й буває не щодня. Нею потрібно запасатися. У когось є відро і тазик, щоб попрати речі. У когось немає. У когось є баклажка, щоб набрати води. А у кого немає – то і чаю не поп’єш… Світло постійно вимикають – зранку встали і до вечора немає, щоб у підвалі було постійне освітлення – там розсаду висаджують. І засуджені працюють там, як раби на плантаціях. У тій колонії було футбольне поле - вони закидали його перегноєм, жінки все перекопали. Взимку вирощують розсаду, навесні висаджують її на поле. Все літо пашуть і по три тони овочів щодня знімають. Начальство таким чином на цьому заробляє. Тому на всьому економиться: на воді, електроенергії… Все це потрібно для рослин… Ми пробули два тижні в карантині. І тільки наверх піднялися, як нас повернули в СІЗО – почалася підготовка до обміну. Тому ми не встигли ні на роботи, нікуди", - розповіла українка.

Як повідомляв "Апостроф", Євген Бражников, якого звільнили під час обміну полоненими, особисто катував журналіста Станіслава Асєєва і інших українців, які були заручниками бойовиків.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мене заарештували з криками "Слава Україні" - екс-бранець ДНР розповів, як готував переворот під носом у Захарченка.