RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Морги переповнені, лікарі на межі: журналісти показали жахіття ковідної лікарні в Україні, відео

У Запоріжжі морги не встигають робити свою роботу через величезну кількість померлих від коронавірусу хворих. Карети швидкої допомоги з тілами померлих пацієнтів вишиковуються в чергу біля моргів міста.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу "2+2".

Після спалаху коронавірусу в 2020 році кількість летальних випадків збільшилася у вісім разів. За словами працівників моргів, причина у появі найнебезпечнішого варіанту COVID-19 – "Дельти".

На даний момент у місті працює лише три морги, які приймають померлих від коронавірусу. Кому не вистачає місця, тих привозять до Запорізького обласного бюро судово-медичної експертизи.

У день Запорізьке обласне бюро проводить до шість розтинів за день по 2-4 години кожне, потім віддають тіла протягом 1-2 діб рідним. Такий режим проходить нон-стопом. Водночас довелося збільшити холодильну камеру для тіл удвічі через брак місць. Старший ординатор установи додав, що проблема ще в тому, що не завжди довозять до них тіла ковідних пацієнтів з лікарень вчасно.

"Минулого тижня було таке, що до нас було направлено для проведення судмедекспертизи 120 тіл. Близько 80% з них - померлі від коронавірусу. Наш відділ взагалі не розрахований на таке навантаження", - сказала завідувачка Запорізького обласного бюро судово-медичної експертизи .

Також повідомляють працівники, що МОЗ дозволило видавати тіла людей з коронавірусом рідним обробивши їх дезінфікуючим засобом, без поліетиленових мішків.

Крім того, співробітники компаній з ритуальних послуг працюють також понаднормово, виходячи на зміну навіть уночі. За їх словами, родичі померлих пацієнтів з коронавірусом найчастіше замовляють у них найдешевші варіанти послуг і товарів.

Нагадаємо, сусідні з Україною Румунія та Болгарія реєструють найвищі щоденні показники смертності від COVID-19, морги забиті тілами. Це єдині країни ЄС з низьким рівнем вакцинації.