RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Ні роботи, ні заощаджень: шахраї вигадали нові схеми обману при працевлаштуванні українців

Через повномасштабне російське вторгнення ринок праці в Україні переживає непрості часи – цим дуже користуються шахраї, які пропонують дивні вакансії із сумнівним заробітком.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на популярний сервіс пошуку роботи.

Так, серед вакансій чимало тих, що вводять претендентів на оману – пропонується бути ведучими, криптовалютниками або виманювати гроші у довірливих іноземців. У прес-службі окреслили найпопулярніших шахраїв.

Читайте також: Є кілька вимог: в Україні водіям пропонують зарплатню 100 тисяч

Шлюбні агенції

Найчастіше їх можна розпізнати пошуковими словами "Перекладач", "Оператор ПК", "Оператор чату", "Менеджер листування з клієнтами", "Менеджер по роботі з клієнтами". При переході на сайт компанії можна зустріти і романтичну назву - "Менеджер зі створення пар". Увагу здобувачів привертають фразами про необмежений дохід чи дохід, що залежить від самої людини, а також роблять акцент на заробітку з першого тижня. У той же час зарплату пропонують від 20000 до 150000 грн навіть без знання англійської та досвіду. При знайомстві з вакансією ближче з'ясовується, що робота полягає у виманюванні грошей у іноземців, які бажають познайомитись із українками.

Стрімінгові сервіси

Найбільш популярні фрази, які мають залучити претендентів - "Блогер, ведуча ефірів/трансляцій, стример, модель", "Дистанційна робота за будь-яким місцем з графіком, який ви самі вибираєте", "Для талановитих та харизматичних дівчат та хлопців", "Спілкуйся з однодумцями та заробляй на цьому гроші", "Зможеш просувати свою сторінку в соцмережах", "Конкурси для нових стримерів, на яких ви можете виграти гроші". При цьому заробіток обіцяють від 30 000 до 100 000 грн. Досвід роботи не обов'язковий, головне – вміти підтримати розмову, мати привабливу зовнішність, харизму та вміти утримати увагу глядачів. Сама робота полягає у веденні блогу в соцмережах, а заробіток – донати глядачів.

Криптомошенні

Ці роботодавці позиціонують себе успішними бізнесменами, які багато років на ринку успішно заробляють. Ключові слова, які публікує компанія: "Менеджер по роботі з клієнтами" "Менеджер з продажу", "Retention-менеджер", "Акаунт-менеджер". Вони готові взяти на роботу людину без досвіду, але з бажанням розвиватися, а у зобов'язаннях претендента вказують, що потрібно буде консультувати та продавати послуги зацікавленим клієнтам. При детальнішому вивченні з'ясовується, що потрібно буде заманювати претендентів за допомогою розіграшів макбуків, айфонів та інших подарунків. Зарплата пропонується від 21000 до 100000 грн із прив'язкою до курсу долара. Далі людину вмовляють інвестувати в криптовалюту, а якщо грошей немає – оформити мікропозику, після чого претендент залишається ні з чим.

Щоб не натрапити на шахраїв, рекомендується:

  • Читати відгуки про компанію, знайти її сайт;
  • Не надсилати свої паспортні та банківські дані та не перераховувати гроші;
  • Не реєструватись на невідомих сервісах і не проходити верифікацію.
  • Завжди критично мислити.

Раніше ми писали, що в Україні диспетчеру пропонують зарплатню до 100 000 гривень.