RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Все вдалося повернути: Пентагон розповів про крадіжки в Україні зброї, наданої союзниками

На тлі ефективного застосування ЗСУ західних видів озброєнь, у тому числі й касетних боєприпасів, у Пентагоні оприлюднили звіт, в якому йдеться про факти розкрадання зброї з боку добровольчих формувань та нелегальних торговців.

Про це пише CNN з посиланням на звіт Міністерства оборони США.

Читайте також: Зброя виснаження: що отримала Україна від союзників та від США

Згідно з інформацією видання, зі звіту випливає, що об'єми зловживань на тлі загальних обсягів поставок США військової допомоги були мінімальними, а українська влада охоче йшла на співпрацю і, в результаті, вкрадене вдалося повернути.

"Неможливість для персоналу Міністерства оборони відвідати місця, де використовувалося або зберігалося надане Україні обладнання, значно ускладнювало здатність здійснювати моніторинг", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що наприкінці жовтня 2022 року США відновили виїзні інспекції українських складів зброї, щоб відстежувати, куди йде військова допомога. У доповіді наголошується, наскільки важко було США у перші дні війни відстежити зброю та обладнання на мільярди доларів, які вони надавали Україні.

Тому, управління оборонної співпраці з Києвом звернулося до українського уряду з проханням надати звіти про витрати, втрати та пошкодження обладнання, наданого США, і "доклало зусиль для запобігання незаконному розповсюдженню оборонних матеріалів, наданих Сполученими Штатами". Проте злочинним формуванням вдалося викрасти частину зброї та обладнання, наданих США та їх союзниками, йдеться у звіті.

Наприклад, наприкінці червня 2022 року організована злочинна група під керівництвом неназваного російського чиновника за підробленими документами приєдналася до добровольчого батальйону та викрала зброю, зокрема, гранатомет та кулемет, а також понад 1000 набоїв. Цього ж місяця українські спецслужби розкрили змову торговців, які промишляли продажем зброї та боєприпасів, які вони вкрали на передовій на півдні України, а також окрему змову українських злочинців, які видавали себе за працівників гуманітарних організацій, які викрали бронежилети на суму 17 тисяч доларів, йдеться у звіті. У серпні 2022 року українські спецслужби викрили групу бійців добровольчого батальйону, які викрали 60 гвинтівок і майже 1000 набоїв і зберігали їх на складі, ймовірно, для продажу на чорному ринку. Генеральний інспектор Пентагону написав, що деякі більші предмети, такі як ракети та гелікоптери, легше відстежувати за допомогою розвідувальних механізмів. Але менші предмети, наприклад, прилади нічного бачення, контролювати було важче.

Зазначається, що звіт не дає жодних рекомендацій, наголошуючи на тому, що Пентагон доклав певних зусиль, щоб ретельніше проводити моніторинг озброєнь, наданих Україні партнерами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Сполучені Штати Америки надають новий пакет військової допомоги Україні на суму близько 1,3 мільярда доларів.

Вас також може зацікавити:

Військово-технічний роман: що ще країни НАТО дадуть Україні

Путін видав цинічну заяву про касетні боєприпаси та пообіцяв дзеркальні заходи: відео

Зенітки проти "шахедів" і тисячі снарядів: Німеччина передала Україні новий пакет допомоги