RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Львові намагалися вкрасти останки радянського розвідника: Садовий відреагував з гумором

У понеділок, 24 липня, у Львові невідомі намагалися викрасти прах радянського розвідника та співробітника НКВС Миколи Кузнєцова.

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Читайте також: У Львові померла 95-річна зв'язкова командирів УПА: легендарна "Олеся" допомагала Шухевичу та Польовому

"Якесь недолуге хотіло вкрасти прах Кузнєцова. Спроба невдала. Тепер працює поліція. Повторюсь. Кузнєцов нам не потрібен, але просто так – не віддамо. За деталями до ГУР", - написав Садовий.

Додамо, що Микола Кузнєцов – радянський диверсант-розвідник. У роки Другої світової війни працював під прикриттям на території України. Загинув у 1944 році у Львівській області. Посмертно нагороджено званням Героя Радянського Союзу. Є версія, що Кузнєцов – спецагент "Пух", партизан, який виконував терористичні та провокаційні завдання також під псевдонімами Пауль Зіберт, Рудольф Шмідт, Микола Грачов, загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області, коли його знайшли воїни УПА. За радянською, а нині російською версією, радянський "льотчик" Микола Кузнєцов та ще два агенти були схоплені бійцями УПА, і Кузнєцов, який перебував у німецькій формі, побоюючись провалу операції, підірвав себе гранатою.

Історія з передачею останків агента НКВС Миколи Кузнєцова продовжується з 2000 року, коли ветерани Єкатеринбурга звернулися з таким проханням до Львівської міськради. У 2007 році до Львова приїжджала делегація з Росії, але тоді їм відмовили у передачі останків. У 2008 році громадянка Росії Маргарита Брюханова, родичка радянського розвідника, звернулася з таким проханням до місцевих органів Львова. У жовтні 2021 року члени виконавчого комітету Львівської міськради одноголосно проголосували проти передачі Росії останків Кузнєцова. Миколу Кузнєцова поховано на Пагорбі Слави з великими почестями 27 липня 1960 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на 101-му році життя помер ветеран Другої світової війни, сотник Української Повстанської Армії, Герой України Мирослав Симчич.

Вас також може зацікавити:

Помер Герой України Юрій Шухевич

Українці з поляками влаштовували московитам "бавовну" ще 400 років тому - історик Владлен Мараєв

Викрадення з російського полону: історія порятунку українкою пораненого чоловіка-військового