RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Вчені зробили цікаве відкриття про Плутон

Вчені зробили відкриття і дізналися, що на Плутоні існує океан.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на CNN.

Завдяки геологічним спостереженням за поверхнею планети астрономи знайшли підтвердження своїм припущенням. Вони виявили, що раніше Плутон був теплим, тому там існував рідкий океан.

Зараз це холодна карликова планета, яка обертається навколо Сонця на краю нашої сонячної системи. Температура її поверхні мінус 192,2 - мінус 202,2 градуса за Цельсієм. Але нове дослідження довело, що так було не завжди.

Дослідники довго думали, що Плутон зародився як крижана сфера, коли він утворився в поясі Койпера, де живуть холодні темні об'єкти.

Деякі вчені також вважають, що під крижаною оболонкою Плутона знаходиться рідкий океан, товщина якого 400 км. Але вони думали, що він сформувався пізніше в історії Плутона, завдяки нагріванню і розпаду радіоактивних елементів в ядрі. Цього тепла могло бути достатньо, щоб розтопити лід і утворити підземний океан.

Але після польоту космічного корабля біля Плутона вчені отримали зображення і нові дані. Зараз дослідники змоделювали і порівняли сценарії з гарячою і холодною формацією.

Вони заявили, що якби океан утворився під льодом, то були б помітні характерні стиснення на планеті. У той же час якби Плутон спочатку був гарячим і з рідким океаном, а потім замерз, тоді на його поверхні з'явилися б розширення.

"Ми бачимо багато свідчень розширення, але ми не бачимо ніяких свідоцтв стиснення, тому спостереження більш узгоджуються з тим, що на Плутоні спочатку був рідкий океан", - говорять вчені.

Незалежно від того, як утворився Плутон, сьогодні його океан підтримується теплом радіоактивного розпаду в скелястому ядрі карликової планети, а товста крижана оболонка ізолює океан під ним.

Ці дані також свідчать про те, що інші великі планети-карлики в крижаному поясі Койпера сформувалися аналогічним чином і спочатку мали під поверхнею океани.

Це означає, що ці підземні океани могли взаємодіяти з кам'янистими матеріалами і могли навіть натякати на минулу потенційну населеність або унікальну хімію океану в своїй історії - але поки немає даних, що підтверджують це.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося вражаюче відео супутників Нептуна, які знаходяться в украй незвичайний резонанс, що нагадує танець.