RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Знімаємо на камеру порушників правил дорожнього руху: як і на кому пропонують заробити українцям

У середині липня 2021 року з’явилася ще одна інформація, що українці можуть почати платити гроші за кожне зняте відео чи фото порушників ПДР. З'явилася інформація, що в парламенті вже розглядають відповідний законопроект, який дозволить правоохоронцям штрафувати порушників, ґрунтуючись на наданому відео чи фото від очевидців.

Така інформація з'явилася на офіційному порталі МВС України.

Законопроект №5798 було розглянуто 13 грудня на підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету з правоохоронної діяльності з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України. Передбачається, що за допомогою цього закону можна буде зменшити кількість аварій на дорогах. Цього вдасться досягти за допомогою фіксації порушень правил дорожнього руху на мобільний додаток, що підвищить швидкість реагування та покарання у кілька разів.

Зазначається, що в цьому законопроекті передбачена можливість фіксації порушення правил дорожнього руху з будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний додаток.

Спочатку планується запустити фіксацію наступних правопорушень:

  • проїзд на червоне світло світлофора;
  • перетин подвійної смуги;
  • проїзд смугою громадського транспорту;
  • проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал;
  • перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема пожежна машина, поліцейський автомобіль, машина швидкої допомоги.

Зняте на камеру смартфона порушення правил дорожнього руху передаватиметься через мобільний додаток прямо в поліцію в режимі онлайн. Далі відповідальний громадянин отримує відповідь від правоохоронців щодо реєстрації порушення та його подальшої долі. А правопорушнику надсилається штраф із додаванням відеофіксації його порушення.

Експерти переконані, що за допомогою цього нововведення водії стануть обережнішими, а реагування поліції на правопорушення прискоряться. Також ця програма повинна зменшити кількість безкарних порушень правил дорожнього руху, оскільки програма не буде фіксувати, "мажор" за кермом, чи ні.

Крім цього, збільшиться і територіальне охоплення фіксації порушень правил дорожнього руху. Адже спеціальні стаціонарні камери планується встановлювати не скрізь.

Щодо мотивації громадян, то за будь-яку подібну фіксацію людина отримає 10% від розміру штрафу.

Раніше ми повідомляли, що в МВС розвіюють популярні міфи про "шпигунів" на дорогах.