RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як не вбити акумулятор у сильний мороз: три поради водієві

За прогнозами погоди, найближчими днями в Україні будуть морози. Така погода може позначитися не лише на самопочутті людей, а й на "залізних конях" автолюбителів. Експерти дали поради водіям, як безпечно завести машину у лютий мороз.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Перевірка акумулятора

Це перше, що має зробити водій, збираючись сісти за кермо. Навіть якщо проблем з акумулятором не було при температурі 0 градусів і машина добре заводилася, то при -10 градусах залишкової ємності акумуляторної батареї для запуску авто може не вистачити.

Необхідно згадати, скільки років вашій батареї і коли вона заряджалася востаннє. Іноді навіть відносно молодий акумулятор може не запустити двигун у мороз, якщо автомобіль часто експлуатувався в місті. Часто енергія батареї, витрачена на запуск двигуна, повністю не заповнюється при короткострокових поїздках. За наявності зарядного пристрою акумуляторну батарею необхідно забрати в будинок з вечора і підзарядити. Якщо зарядки немає, то просто занести батарею в тепло теж буде не зайвим.

Використання бустера

Якщо зарядити акумуляторну батарею завчасно не вдалося і мороз застав водія зненацька, на допомогу може прийти бустер - пристрій для короткочасного запуску мотора. Це спеціальний павер-банк великої ємності, здатний віддавати великий струм.

Щоб запустити мотор, необхідно під'єднати бустер до клеми акумулятора, увімкнути пристрій та почекати деякий час. Заряджений бустер здатний запустити двигун двічі-тричі, залежно від моделі. Важливим є те, що бустер – лише допоміжний засіб, і він не здатний зарядити акумулятор. Цей пристрій використовують лише для екстреного запуску двигуна.

Розігрів двигуна фарами

Щоб розігріти батарею, необхідно на кілька секунд увімкнути ближнє світло фар. Після цього можна спробувати вмикати запалення та запускати мотор.

На машинах з механічною трансмісією рекомендується вдавити педаль зчеплення навіть на нейтральній передачі, щоб полегшити завдання стартеру. Тоді при запуску йому не доведеться через зчеплення обертати первинний вал КПП в холодній олії, що загуснула. Після запуску потрібно відразу відпускати зчеплення - мотор може заглухнути, рекомендується потримати натистуту педаль секунд 20-30.

На дизельних автомобілях необхідно включити запалювання та почекати, поки прогріються свічки розжарення. Сучасні машини самі витримують паузу на цю процедуру при запуску, у разі більш старих моделей потрібно включити запалення і почекати, поки згасне відповідний індикатор, після чого можна запускати мотор.

Раніше ми писали, як швидко прогріти авто взимку.