RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як отримати компенсацію за машину, яку вилучили військові: інструкція

Під час війни в Україні у водіїв у деяких випадках ЗСУ, тероборона, поліцейські або інші посадові особи можуть конфіскувати автомобіль.

Про те, як правильно оформити передачу майна та отримати компенсацію, інформує Ліга.net.

Так, передача, примусове відчуження майна у фізичних осіб для потреб держави за умов військового чи надзвичайного стану регулює закон №4765.

Оформлення передачі майна

Про примусове відчуження майна складається відповідний акт. У ньому обов'язково мають бути зазначені:

  1. Назва військового командування та органу, який прийняв або погодив рішення про примусове відчуження або вилучення майна.
  2. Відомості про власника (власників) майна. Для юридичних – повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код. Для фізичних осіб – прізвище, ім'я, по батькові, постійне місце проживання та ідентифікаційний номер.
  3. Відомості про документ, який визначає право власності на майно (за наявності).
  4. Опис майна, достатнє для його ідентифікації. Для нерухомого майна – відомості про місцезнаходження (адресу), для рухомого майна (наземні, водні та повітряні транспортні засоби) – відомості про реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інших реєстраційних даних.
  5. Сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування вартості майна).

У разі примусового відчуження майна до акту додається документ, який містить висновок про вартість майна на дату оцінки.

Оскільки при відчуженні провести повноцінну процедуру оцінки автомобіля досить складно, можна возити з собою документ про попередню оцінку транспортного засобу, якщо вона є. Також, можна провести попередню оцінку заздалегідь.

Акт передачі майна має бути підписаний власником та уповноваженими особами військового командування та органом, який ухвалив або погодив рішення про примусове відчуження майна. Він скріплюється печатками військового командування та/або зазначених органів.

Повернення транспортних засобів або відшкодування вартості

Для повернення транспортних засобів та техніки керівники підприємств, установ та організацій звертаються до військових комісаріатів за місцем їх залучення з відповідною заявою. Саме вони (за погодженням з місцевими держадміністраціями) визначають терміни та пункти повернення транспортних засобів та техніки.

Відшкодування вартості транспортного засобу може бути двох видів – попереднє та наступне.

Для отримання повної компенсації за майно його колишній власник після скасування правового режиму воєнного стану звертається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки із заявою, до якої додаються акт та документ, що містить висновок про вартість майна.

Раніше ми писали, як домогтися компенсації за пошкоджене або знищене авто під час війни.