RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Незважаючи на нульове розмитнення: на кордоні України різко знизилася кількість "євроблях"

Після введення "нульового" розмитнення авто в Україні ажіотаж імпорту спостерігався двічі – в кінці квітня та в кінці травня. В обох випадках це було пов'язано із можливим закінченням воєнного стану у країні. У зв'язку із його подовженням до 23 серпня, водії дещо заспокоїлися та отримали змогу спланувати купівлю авто.

Про це повідомляє Інститут дослідження авторинку.

Зазначається, що із початку дії закону, тобто із середини квітня, українці імпортували понад 100 тисяч вживаних авто з-за кордону, більшість із яких – недорогі легковики вартістю до $5 тисяч.

Зменшення черг на кордонах пов'язано з тим, що люди, які планували купити бюджетне авто для власних потреб, уже це зробили. Раніше ввезти авто з-за кордону було економічно невигідно через великі митні платежі, зокрема акцизний податок, який міг перевищувати вартість самого автомобіля навіть у кілька разів. І як тільки з’явилася можливість — вони поспішили її реалізувати.

Інша категорія людей планувала заробити, перепродуючи ввезені авто в Україні. Оскільки "нульове" розмитнення могло закінчитися ще у квітні чи травні, вони мали надію продати ці машини тут за ринковою ціною. Проте, з кожним продовженням періоду "пільгового" розмитнення, кількість авто на ринку зростає, а ціна поступово знижується. Продати автомобіль в Україні стає все важче, потенційний заробіток знижується, а отже – знижується і попит на його ввезення.

Ще однією проблемою таких автівок є те, що машина купувалася мало не наосліп через обмежений час у виборі авто. Так, частина пригнаних автомобілів потребують ремонту та обслуговування, що робить їх менш привабливими у порівнянні з авто на внутрішньому ринку.

Водночас, за кордоном збільшується дефіцит гідних машин – транспортних засобів не вистачає, а ціни на них ростуть.

Сюди ж можна додати і паливну кризу – обмежена кількість пального, значне його подорожчання та величезні черги на заправках змушують вагатися в доцільності купівлі авто загалом.

Раніше ми писали, що в Україні збираються скасувати "нульове" розмитнення "євроблях".