RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Відомого українського поета в Росії записали в екстремісти

Три книги українського поета Дмитра Павличка визнали екстремістськими після проведеної в Росії експертизи низки видань з Бібліотеки української літератури в Москві.

Усього пройшли експертизу 24 видання, в тому числі "Голод в Україні", "Україна або смерть", "Ментальність орди", книга Симона Петлюри, буклет про командира УПА Романа Шухевича і добірка дитячого журналу "Барвінок" за 2015 рік, передає "Медуза".

Так, у книгах Павличка, крім слова "москалі", експерт визнав антиросійськими словосполучення "кремлівські паразити" (як "негативна оцінка російських адміністративних органів"), "петровська орда" (містить "різко негативну оцінку російських людей") і "кремлівські хрестоносці" (оскільки слово "хрестоносці", на думку експерта, має в російській мові негативну конотацію).

Адвокат Іван Павлов зазначив на своїй сторінці у Facebook, що в більшості видань, крім однієї книги Джорджа Сороса, експерт знайшов заклики до міжнаціональної ворожнечі.

"Критика радянської влади розцінюється експертом однозначно негативно. "Радянський союз назвали (у книзі "Голод в Україні 1946-1947") імперією, в цьому найменуванні міститься негативна оцінка радянської влади". Ще одне формулювання, яке не сподобалось експерту, - "Сталінсько-більшовицький імперіалізм". Утім, нічого дивного - під час допиту експерт прямо говорить, що сучасний уряд РФ є спадкоємцем радянської влади... У дитячому журналі "Барвінок" екстремізм знайшовся. Наприклад, у реченні "- Вперед на укропів! - кричав невеликого зросту москаль..." та у використанні слова "рашисти". Окремо наголошується згадка участі російських військових в українському конфлікті, що, на думку експерта, не відповідає дійсності", - написав він.

Експерт у документі зробив висновок, що в читачів бібліотеки в результаті читання подібної літератури "формується ненависть і ворожнеча щодо росіян".

Як повідомляв "Апостроф", директор Бібліотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна розповіла про те, що російські правоохоронці вилучили журнал "Барвінок" за нібито зображення прапора "Правого сектору".