RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Не можна скочуватися в жорстокість: психолог вказала на важкі історичні травми українців

Політичний психолог Світлана Чуніхіна вважає, що українці, незважаючи на отримані історичні травми, повинні знаходити можливість не ставати жорстокими.

Таку думку вона озвучила в інтерв'ю "Апострофу".

"Ми всі частина якогось дуже серйозного історичного сюжету, ми всі дуже травмовані. Наприклад, той же Голодомор - це глибока травма, яка проявляється в психології нинішніх поколінь", - говорить Чуніхіна, відзначаючи, що травма Голодомору не була опрацьована, пережита і перебуває з нами до цих пір.

До цієї травмі додаються жахи Другої світової війни, де було місце для ненависті до фашизму і скорботи за його жертвам.

"Але є ряд сюжетів тієї війни, які залишаються джерелом травми досі. Наприклад, сучасний тренд - героїзація ОУН-УПА. В цій історії було багато жорстокості, з якою ми поки не готові зустрічатися віч-на-віч. Жертовну частину історії ми приймаємо нормально, жорстоку – ні", - каже психолог, пояснюючи, що зсуву не буде, поки ми не почнемо інтегрувати обидві частини.

На думку фахівця, злочин Росії своїм поверненням до фашистського нарративу заблокував ще незавершену роботу пам'яті і скорботи не лише Україні, але й усій Європі. Однак робота повинна продовжуватися.

У зв'язку з цим Чуніхіна говорить про необхідність українцям бути жалісливим, не скочуватися в жорстокість і агресію, а також піклуватися про себе.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Чуніхіної "Апострофу": "В Путіна є головна вада, а в українській політиці багато боягузтва - психолог".