RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

День Анни: що це за свято

Сьогодні, 22 грудня, відзначається День святої Анни або Анни Зимової. Історія свята свідчить, що в цей день відбулося непорочне зачаття праведною Анною Діви Марії - матері Ісуса Христа.

Історія свята

За переказами, Анна жила зі своїм чоловіком Іоакимом в Назареті і не мали дітей. Після того як одного разу у чоловіка первосвященик відмовився приймати приношення, він пішов в пустелю і довго молився. Там Іоакиму з'явився ангел і повідомив, що його дружина народить дочку, а назвати її слід Марія.

У народі 22 грудня називають ще днем народження сонця, так як він припадає на день зимового сонцестояння.

Цей день здавна особливо шанувався вагітними жінками, які зверталися до Анни як до своєї покровительки і просили її про легкі пологи і здорову дитину.

Заборони і прикмети

Згідно прикметам, в цей день не можна займатися домашньою роботою: пранням, шиттям, вишиванням, прибиранням. Багато заборон 22 грудня існує для вагітних жінок. Їм в цей день не можна розпалювати вогонь і виконувати будь-яку роботу, а також переступати гострі предмети, щоб не нашкодити дитині. Рекомендується поститися в цей день і уникати зустрічей з хворими людьми.

У народі за погодою 22 грудня робили прогноз на 31 грудня. Гарна погода в цей день віщувала сонячний день 31 грудня, а іній на деревах - похмуру погоду. При цьому іній також віщував хороший урожай наступного року.

Раніше "Апостроф" повідомляв про прикмети, пов'язані зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці.