RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Помер всесвітньо відомий диригент Геннадій Рождественський: фото і біографія

В суботу, 16 червня, на 88-му році життя помер відомий російський і радянський диригент Геннадій Рождественський.

Про це повідомила Московська консерваторія, де він завідував кафедрою оперно-симфонічного диригування.

Агентство "Інтерфакс" з посиланням на власні джерела повідомляє, що Рождественський помер вранці в суботу після тривалої хвороби.

Геннадій Рождественський народився в 1931 році. У 1949 році вступив до Московської консерваторії - у клас фортепіано Льва Оборіна і оперно-симфонічного диригування, де професором був його батько Микола Аносов. Дебют Рождественського як диригента відбувся вже в 1951 році: у Великому театрі під його керуванням було виконано балет Чайковського "Спляча красуня".

Після цього в різні роки він був головним диригентом багатьох відомих оркестрів, в тому числі і оркестру Центрального телебачення та всесоюзного радіо СРСР, Державного симфонічного оркестру міністерства культури СРСР. Двічі він був головним диригентом Стокгольмського філармонічного оркестру, а також Віденського симфонічного оркестру та симфонічного оркестру BBC.

"У СРСР в 1960-1970-х він наполегливо повертав або вводив в репертуар музику вигнану, замовчану, заборонену. Під його керівництвом вперше в СРСР були зіграні "Весна священа" Стравінського і "Сон в літню ніч" Бріттена. Він знайомив Москву з партитурами Хіндеміта, Пуленка, Карла Орфа, з полуопального творами Прокоф'єва і Шостаковича. І був єдиним в радянські часи виконавцем музики Альфреда Шнітке", - пише про диригента "Нова газета".

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", раніше, 14 червня, помер відомий радянський і російський режисер Станіслав Говорухін.