RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Скандальний український академік зізнався в любові до "русского міру"

Академік НАН України, почесний директор інституту археології НАН України Петро Толочко заявив в Москві, що вважає себе частинкою "русского мира".

Про це йдеться на офіційному сайті РПЦ.

Вчений виступив 1 листопада 2018 року в Кремлівському палаці на засіданні XXII Всесвітнього російського народного собору, яке відвідали президент РФ Володимир Путін і патріарх Кирило.

"Чому я тут, на Всесвітньому російською соборі? Перш за все, що вважаю це даниною поваги моєму другові Валерію Ганічеву, який творив разом з вами цю організацію. На жаль, він пішов від нас, але я віддаю його данину пам'яті своєю присутністю тут. У друге, тому, що я вважаю себе частинкою Русского мира.

Русскій мір починався ні з Московського царства. Він народжувався на берегах Дніпра, на древньої Київської Русі. Коли перші літописці і перші богослови намагалися усвідомити, що таке Русь, вони ідентифікували це величезний простір від Новгорода до Києва, від Карпатських гір до Волго-Донського межиріччя як єдине православне російське простір ", - заявив на засіданні Толочко.

Довідка: Петро Толочко - вчений - археолог, академік, екс-директор Інституту археології НАН України, народний депутат 3-го (1998-2002) від Всеукраїнського об'єднання "Громада" (2-й номер у списку) і 4-го (2002- 2006) скликань від "Блоку Юлії Тимошенко", (9-й номер у списку). Був членом Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, в своїх виступах на суспільно-політичні теми таврує "фашистів" в Україні; у висловлюваннях щодо історичних періодів, які не є його сферою наукових інтересів, схиляється до формулювань, що повторює установки офіційної радянської історіографії. Заперечує твердження, що Голодомор був геноцидом проти українського народу.

Також Толочко закидають сепаратистські висловлювання, підтримку проросійської пропаганди, співзасновництво Партії політики Путіна. Під тиском громадськості він був звільнений в 2016 році з посади директора Інституту археології НАНУ.