Українець написав унікальний портрет Шевченко з секретом: фото

80-річний інженер з Вінницької області написав унікальний портрет поета Тараса Шевченка - за допомогою мікроскопічних букв.

Про це повідомляє ресурс "20 хвилин".

Портрет Тараса Шевченка написав рядками з "Кобзаря" колишній інженер-землевпорядник Петро Бріжук, який родом з Томашполя Вінницької області.

Букви, з яких складається портрет, менше макових зерен. Писав їх художник пером і тушшю, перо сточив до товщини волосся.

Колишньому інженеру-землевпоряднику 80 років. Зір підводить, тому він уже не пише картини. Раніше його роботи демонстрували в Італії, обіцяють показати ще й у США та Канаді.

Як зазначив Бріжук, ідея написати портрет Кобзаря незвичайним способом виникла не випадково.

"За фахом я інженер-землевпорядник. Під час навчання у Львівському сільськогосподарському інституті улюбленим предметом було креслення. Досі зберігаю креслярські набори, якими користувався, будучи студентом. Дістав якось інструмент - і вирішив спробувати попрацювати. Перо сточив до розміру волоса. писав тушшю. Контури портрета Шевченко не мої, скопіював з одного із зображень. Придбав в книжковому магазині. Його розмір 57х44 сантиметри. писав в тій послідовності, що і твори в "Кобзарі" ", - розповів автор портрета.

Тільки в зіницях очей на портреті немає букв, там просто точки, а все інше - одяг, шапка, це рядки з "Кобзаря". Відтінки міняв насиченням кольору або, навпаки, робив його світліше. За його словами, часто доводилося затримувати дихання., Рука не повинна була тремтіти.

"Коли переписав" Причинную ", тобто перший вірш, взяв макових зерен, кинув на лист і побачив, що вони більшого розміру, ніж мої літери", - поділився художник.

У Бріжука є ще один подібний портрет, написаний таким способом, - портрет Пушкіна. Виконано рядками з віршів першого тому 3-томного зібрання, куди увійшло, зокрема, відомий твір "Руслан і Людмила". Приблизно рік часу витратив на написання портрета Шевченка, трохи більше - на портрет Пушкіна.

Рукописний "Кобзар", розміром із сірникову коробку Після написання двох портретів у Бріжука з'явилася нова ідея - спробувати переписати вірші з "Кобзаря" такими ж літерами. Рядки однієї сторінки з уже згаданого видання вмістилися на папері розміром 3,5х5,5 сантиметрів. В одному ряду налічується 35 букв, а на сторінці - 42 рядки. Переписав книгу від першої до останньої літери.

Рукописний "Кобзарик" має розмір 3,5х5,5 сантиметрів.

Крім "Кобзаря", у майстра каліграфії є ще дві книги такого ж розміру - "Енеїда" Котляревського і перший том творів Пушкіна. Каже, одного терпіння недостатньо. Треба мати навички креслярської справи, хороший зір, міцну руку.

Прочитати макові літери, написані Брижуком, без збільшувальних засобів складно.

Як повідомляв "Апостроф", відомий український художник, ілюстратор Андрій Єрмоленко створив оригінальні листівки, як би відомі всьому світу історичні особистості привітали українського поета Тараса Шевченка з 205-м днем народження.