RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україну повернули цінний документ про створення незалежної церкви: фото і відео

В Україну з Німеччини повернули грамоту Петра Першого, оздоблену золотом, сріблом і печаткою, яка свідчить про прагнення українського народу ще у 18 столітті відділитися від Московського патріархату.

Про це написав міністр культури України Євген Нищук.

"Тим часом, сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія - з Німеччини до України прибув унікальна культурна цінність - історичний документ - Грамота Петра І", - написав міністр.

Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг).

"Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національний заповідник "Софія Київська", де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду", - додав Нищук.

Грамота свідчить про давнє прагнення України створити незалежну церкву.

"На початку 18 століття побоювання Москви щодо повернення Київської метрополії до Константинополя були на часі і очевидно прецеденти відповідних контактів були і тому в грамоті вирішили прописати, що Кроковський зобов’язується більше не звертатися до Константинополя", - розповіла історик Наталія Сінкевич.

Грамотою підтверджувався статус київської митрополії як "першоначальної" серед усіх, що належать Московському патріархатові. У такий спосіб за Києвом визнавалася його першочергова роль у процесі християнізації Русі. У грамоті підкреслювалося перебування київського митрополита під владою московського патріарха. Заборона звертатися до вселенського (константинопольського) патріарха у самому документі, як і під час присяги, свідчила про те, що в Москві доволі сильними були побоювання щодо повернення Київської митрополії під владу Константинополя.

Як повідомляв "Апостроф", український Монетний двір викарбував монети, які присвячені наданню Томосу про автокефалію Православній церкви України.