RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велика субота: що не можна робити перед Великоднем, традиції та обряди

18 квітня 2020 року православні християни відзначають Велику суботу - останній день Страсного тижня перед Великоднем. У цей день віряни згадують тілесне поховання Ісуса Христа і зішестя його в пекло, куди він відправився для порятунку душ.

"Апостроф" розподає, чим відрізняється цей день, а також, які існують заборони, традиції і правила.

Традиції Великої суботи

Ранок всі віруючі починають з молитви, а ввечері відправляються на нічну службу, куди несуть з собою великодні страви. Але оскільки через карантин у зв'язку з коронавірусом відвідувати храм не рекомендується, то обов'язково в ніч з суботи на неділю треба запалити свічку перед іконою Спасителя.

У Велику суботу можна випікати паски і фарбувати яйця, але їсти їх ще не можна. Вживати в їжу великодні страви можна буде вже після служби, яка у ніч на неділю буде онлайн (перед екранами телевізорів або моніторами комп'ютерів).

В цей день також варто помиритися з усіма, з ким у сварці, а також попросити вибачення, у всіх, кого скривдили. Не потрібно входити в світле свято з негативними емоціями.

В останній день перед Великоднем потрібно роздати милостиню всім нужденним, яких ви зустрінете на своєму шляху. Вважається, що виявлена доброта у Велику суботу обов'язково до вас повернеться.

Не варто забувати, що ще триває Великий піст. Багато вірян, як і в Страсну п'ятницю, повністю відмовляються від їжі. Але дозволяється один раз в день поїсти гарячої рослинної їжі, але без масла.

Що не можна робити у Велику суботу

Велику суботу в народі називають Тихою, тому в цей день варто утриматися від веселощів.

Заборонені всі роботи по дому і в городі.

Не можна поминати покійних і ходити на цвинтар.

У цей день церква не рекомендує святкувати дні народження, весілля та інші свята. Подібні заходи краще перенести на інший день.