RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Страсна п'ятниця 2021: як правильно просити про допомогу і що потрібно знати

В кінці цього тижня настане велике церковне свято - Великдень. Страсна п'ятниця - найбільш суворий з усіх днів Великого посту.

"Апостроф" розповідає, що потрібно просити в цей і які молитви підходять.

Вважається, що це день смерті Ісуса Христа, розп'ятого на хресті. На богослужіннях згадують про його страждання. Страсна п'ятниця - це день скорботи і жалоби. Потрібно дотримуватися строгого посту. Заборонено їсти до самого вечора. Після виносу плащаниці дозволяється з'їсти шматочок хліба, і запити його водою. Молитви в цей день можуть позбути ворогів, гріха, пристріту і хвороб. Молитися треба лише з чистими помислами.

Молитва про спасіння душі

Її треба читати кілька разів на день:

"О, Ісус Христос, Бог наш, спаси і помилуй наші душі святою Церквою, подбай про нас, не дай нам горіти в пеклі вогненному. О, Ісус Христос, Бог наш, помилуй нас, бідних грішників. Про Ісус Христос, Бог наш, благослови мого батька, мою матір, моїх рідних за яких щиро молюся. О Ісус Христос, Бог наш, і все, що я повинен молитися, допоможи нам пройти чистилище і доведи наші душі до небесного спокою. Амінь".

Молитва про захист від ворогів

"В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. За переказами Цар Ірод нещадно б'ється, з люттю б'ється. Кров бездарно проливає, нікого не шкодує, нікого не прощає. Але я, раб Божий знаю одне, що проти недоброї людини є сильний і надійний, великий стрілець - всемогутній Бог Батько! У сина його Ісуса Христа, життя віддав за щастя людей, лук - це яскраве Сонце, стріла - це ясний місяць. Є у Нього чим стріляти, тому, Господь справедливий нікому не дасть мене ображати. Я знаю, що завдяки вірі моїй щирій Бог завжди на моєму шляху попереду, Пресвята Богородиця позаду. З захистом сильної небесної я нікого не боюся і нікого не боюся. А моїм ворогам, лиходіям спиці гострі в язики злі, розжарені кліщі в ікла, в недобрі очі піски. Амінь".

Молитва про прощення гріхів

"Господи Всевишній, почуй мене, раба Божого (власне ім'я) прости мені мої гріхи, бо щиро я в них каюся. Дозволь мені працювати старанно і вести праведне життя відповідно до заповідей Твоїх. Даруй мені можливості підносити Тобі молитви, бути добрим і словом і ділом по відношенню до інших. Навчи мене, як утриматися від бісівських спокус, щоб нічого поганого не робити і нікому не нашкодити. Прошу у тебе вибачення і ради. Амінь".

В останній день Страсного тижня прийнято пригощати жебраків їжею і не виконувати домашню роботу. В ранці після служби додому потрібно принести запалену свічку і обійти з нею всі кути в будинку. Якщо вона почне тріщати і диміти, то в цьому місці навели порчу. Крім того, православні приносять з церкви 12 свічок, запалюють, і не гасять, поки повністю всі не догорять.

Раніше "Апостроф" публікував кращі вітання з Чистим четвергом.