RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Великдень 2021: чи можна викидати освячену їжу і що робити зі шкаралупою яєць

Після святкування Великодня люди часто не знають, чи можна викидати яєчну шкаралупу і що робити з пасками, які освятили в церкві.

"Апостроф" розповідає, як чинити в таких випадках.

Є найбільш поширені відповіді церкви на це питання, а також традиції українського народу.

Існує три святині: артос (хліб, який освятили), антидор (шматочки літургійного хліба, який роздають парафіянам), проскури (літургійний хліб). Ставитися до них потрібно з благоговінням, жоден шматок не повинен пропасти. Церковні свічки також вимагають особливого поводження при утилізації, так як їх застосовують при молитві (недогарки спалюють в церкві).

До благословенних продуктів на Великдень вимоги менш категоричні. Освячення яєць, сиру і пасок в церкві не робить їх святинями. Топтати ногами і розкидати такі продукти точно не можна, але і строгих вимог до утилізації теж немає.

Шкаралупу цілком можна викинути і у відро для сміття. Також в Україні прижилася традиція закапувати залишки їжі, крошити їх для птахів та лишати у лісі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що тисячі українців на Великдень проігнорували карантинні обмеження, приходили до храмів без масок і не дотримувалися дистанції.