RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Це тільки початок: у Києві відкрили першу смарт-вулицю

Сучасні міста є рушійною силою економічного процвітання і політичного прогресу, а також життєвими центрами демократії та згуртованості суспільства. Громади контролюють роботу влади, державні фінанси й подають свої проекти для розвитку міст.

“В Києві вже працює порядка 40 проектів електронного урядування, безпеки, транспорту, медицини, комунальних послуг”,- зазначив під час Форуму “Пульс України” Юрій Назаров, керівник Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської ради. - “Створивши свій кабінет кияни можуть через смартфон платити комунальні послуги, подавати петиції, скарги, а також контролювати витрати з бюджету. Подавати ініціативи розвитку міста й голосуванням блокувати дії влади”.

На телефон також можуть приходити повідомлення про зміну руху транспорту, припинення гарячого водопостачання, а також повідомлення про пожежу чи інші техногенні катастрофи в зоні, де знаходиться власник смартфону. Також є програмами, які допомагають меру столиці та його заступникам навіть віддалено через планшет швидко відслідковувати проблемні ситуації в місті, аналізувати їх та приймати управлінські рішення.

“Подібні технології вже не перше десятиліття працюють у мегаполісах світу. Зараз вони почали впроваджуватись і в Києві. І один із рушіїв цього прогресу - Форум “Пульс України”,- наголосив Юрій Назаров.

Тема цьогорічного Форуму: «Наші міста - наше майбутнє». Під час Форуму у Києві відкрили першу смарт-вулицю. Ліхтарі на ній вмикаються за датчиками руху пішоходів і велосипедистів. Для останніх є не тільки окремі доріжки, а й прокат велосипедів. Ті, хто на електрокарах можуть їх підзарядити. Зарядки також є для телефонів і вони працюють від сонячних батарей, вмонтовнаих в розумні лавочки в зонах відпочинку та є безкоштовний Wi-Fi. Також, окрім системи сортування сміття, навіть встановили станцію контролю за якістю повітря, а поліцію можна викликати, натиснувши тривожну кнопку просто на вуличному стовпі. Рівень безпеки підтримують 12 відеокамер із широким функціоналом. Все це запрацювало на столичній вулиці Салютній.

“Смарт-вулиця - це окрема екосистема, що враховує усі аспекти життя сучасних містян та робить його максимально комфортним завдяки використанню інноваційних рішень. Салютна - це лише початок наступу розумних технологій у звичний побут”,- сказав під час відкриття смарт вулиці Юрій Назаров.

Форум “Пульс України” об'єднує ідейних людей різних професій задля випрацювання кращих моделей розвитку суспільства. Учасниками Форуму є молоді політики, експерти, громадські активісти, громадські лідери, журналісти і підприємці з України та інших країн, а також донори, дипломати і представники міжнародних організацій та делегацій в Україні. Форум відбувається в рамках проекту «Центр вивчення демократії». Його організовує Німецько-Польсько-Українське товариство у співпраці з Європейсько-Українським центром молодіжної політики при фінансовій підтримці Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.