RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У ЗМІ розповіли про заробітки на будівництвах депутата Київради Пабата

Депутат Київради Олександр Пабат з дружиною задекларували дві квартири в Києві, гараж, землю на 800 м2, будинок на 491,8 м2, і три елітних авто. На рахунках депутата виявлено 693 тис грн, а також 5 млн гривень в готівці. У той же час дохід сім'ї за той же рік - близько 600 тисяч гривень. Причиною розбіжності журналісти називають діяльність депутата на будівництвах.

Про це повідомляється в матеріалі "Maserati і 5 мільйонів готівкою: як депутат Київради Пабат заробляє на "активістів" і будівництвах" видання "Апостроф".

Як говориться в декларації, основний дохід сім'я депутата отримує від відчуження рухомого майна - 4 млн грн. У 2018 році у них було 10 авто, серед яких дорогі марки Porshe, Maserati і Mercedes. У той же час, як з'ясували журналісти, бізнесу у Пабата немає.

Засновниця Енциклопедії громадського активіста cultureversus.org Юлія Нікітіна розповіла, що Пабата і його "Громадський актив Києва" звинувачували в синхронному голосуванні з Блоком Черновецького за скандальні рішення: знесення кінотеатру Кінопанорама, продовження оренди землі для будівництва ЖК "Подолград", передачу землі під Гостиним Двором для реконструкції його в ТРЦ.

Його політсилу часто пов'язували з олігархами. Пабат зв'язок спростовував, але не вказував джерела фінансування партії - в неї було вкладено 30 млн доларів.

На початку кар'єри в Київраді, як вважають журналісти, Пабат зблизився з Дмитром Ісаєнком, який у 2006 році обрався за списком партії Пабата. Тоді Пабат та Ісаєнко організували схему по "роботі з держмайном" - Ісаєнко був директором Департаменту будівництва та відчуження фондів Міноборони, Пабат працював у банку, що кредитував будівельний бізнес.

Пабат створив кілька громадських організацій і більшість припинили діяльність. Йдеться, зокрема, про ГО "Стрітрейсинг", яка в 2006 році отримала від мерії 30,55 га під будівництво центру автоспорту. Однак центр не побудували, а організація - в стані ліквідації. Також Пабат створив Громадську раду "Борщагівка" та ГО "Олександра Пабата", які займаються забудовами, і закидав правоохоронців скаргами на незаконні роботи. На допомогу приходили активісти. Мова, як пишуть ЗМІ, йде про "ліквідацію проблем за гроші".

"Пабат створив ряд громадських організацій. Активісти атакували будівництва, боролися з землевідведенням, пікетували компанії, щоб, після отримання подяки від бізнесу, зняти псевдо-блокаду", - зазначає "КиевВласть".

Також активісти виходили на захист потрібних Пабату об'єктів - в 2007 і 2008 році його компанія отримала ділянки для будівництва ТРЦ. Не маючи документів, фірма самовільно почала будівництво біля житлових будинків і вирубала дерева.

"На зборах жителів був присутній помічник Пабата. Він переконував, що будівництво торгово-спортивного центру піде тільки на користь жителям", - писали ЗМІ. А сам Пабат, як мовиться в статті, в той же час писав в мережі публікації про будівельне свавілля.