RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Регламент, Рада-4 і електронні документи: названо топ-5 досягнень Київради VIII скликання

25 вересня закрилася остання сесія Київради VIII скликання, і в його діяльності можна виділити 5 найбільш значущих досягнень.

Про це заявила депутат Київради Людмила Костенко, пише "Апостроф".

Досягнення №1: Бюджетний регламент

Бюджетний регламент в Київраді був затверджений лише з третьої спроби. Прийнятий 19 травня 2019 документ визначає порядок складання, розгляду, затвердження, виконання та звітності щодо бюджету Києва і програму соціально-економічного розвитку міста. На думку депутата Київради, заступника голови постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Людмили Костенко, "бюджетному регламенту ми змогли надати три переваги: чіткість процедур, межовість термінів і антикорупційну спрямованість". У регламенті прописані терміни, коли і в якому порядку департаменти подають проекти бюджетів, що дозволяє поетапно вносити правки. Також там зафіксована обов'язкова звітність щодо виконання бюджету.

Досягнення №2: Громадський бюджет

У грудня 2016 Київрадою було розпочато проект "Громадський бюджет", згідно з яким кияни змогли самі розподіляти гроші зі столичного бюджету на ініціативи, запропоновані жителями міста. Міськрада ж зобов'язувалася виділити гроші на вибрані проекти. Можливість впливати на розподіл міськбюджету підстьобнула жителів до участі в розробці ініціатив. Проект "Громадського бюджету" став щорічним, а досвід був підхоплений багатьма українськими містами. На 2021 рамках проекту виділено 170 млн грн, а серед ініціатив - проведення музичних фестивалів і створення додатків для смартфона з протидії дитячому буллінгу.

Досягнення №3: Впровадження системи голосування "Рада-4"

У 13,6 млн грн обійшлося Київраді оснащення системою для голосування "Рада-4", яка виключає "кнопкодавство". Систему, за словами головного конструктора Анатолія Морозова, досі не можуть впровадити в сесійний зал Верховної Ради. Людмила Костенко пояснює особливості роботи системи: "Багато хто думає, що індивідуальність голосування грунтується на відбитку пальця. Насправді, під час голосування депутат змушений одночасно натискати на підтверджуючу кнопку-сенсор і на кнопку для голосування. У Київраді немає фізичної можливості натиснути кнопку за колегу. Тільки політичною волею ми домоглися стовідсоткового індивідуального голосування, чого поки не вдалося досягти депутатам ВР".

Досягнення №4: Онлайн-трансляції засідань і онлайн-архів рішень

Кроком Київради до відкритості стало використання технологій онлайн-відеозв'язку. Тепер все засідання Київради можна подивитися на сайті в розділі "Онлайн-трансляція" або на YouTube. Людмила Костенко зазначає, що "завдяки онлайн-трансляціям Київ демонструє відкритість демократичним, європейським тенденціям. Коли ми впроваджували систему стрімів, багато хто критикував, що трансляції із залу цікаві лише одиницям. Подібні трансляції - це елемент демократії. Нам, як депутатам Київради, у своїй діяльності потрібно бути максимально відкритими".

Досягнення №5: Відмова від паперового документообігу

Київрада анонсувала повний перехід на електронний документообіг ще в 2011, і перехід розтягнувся на 8 років. У лютому 2019 Київраді повідомили про повний перехід на електронний документообіг. У 2018 питання електронного документообігу були регламентовані Кабміном, рік знадобився для інтеграції депутатами Київради. Інновація дозволила прискорити документообіг, також були заощаджені кошти бюджету міста. Впровадження електронного документообігу можна вважати одним з найбільш екологічних рішень Київради.