RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні затримали "Гітлера" і його банду - були послідовниками відомого терориста: фото

У Києві Служба безпеки України припинила діяльність неонацистської терористичної групи, послідовників австралійського терориста Брентона Таррант, який в березні 19 року влаштував теракт в Новій Зеландії. Тоді загинуло багато людей.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

В ході досудового розслідування встановлено, що лідером угруповання є зловмисник на прізвисько "Гітлер". Він організував в інтернеті конспіративну мережу для масового поширення матеріалів, зокрема "маніфесту" Тарранта із закликами і інструкціями по здійсненню терактів на расовому та релігійному грунті.

"Маніфест" також був переведений на українську та російську мови і поширювався у вигляді друкованого видання, що неодноразово викликало критичні відгуки зовнішньополітичних відомств Австралії і Нової Зеландії.

Провівши експертизи та обшуки, правоохоронці отримали докази причетності "Гітлера" до злочинної діяльності. Також вилучено друковані видання "маніфесту", засоби зв'язку та оргтехніку, з використанням якої розповсюджували терористичні матеріали, а також неонацистську символіку.

Зараз лідеру угрупування повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 27 (види співучасників) та частиною 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Раніше встановлено, що активну участь в діяльності цієї групи брали кілька людей з неонацистської середовища, одним з ватажків яких був громадянин РФ, затриманий влітку 2020 року в Києві.

Як повідомляв "Апостроф", Брентон Таррант в березні 2019 року вбив 51 і поранив 40 мусульман в мечетях міста Крайчестер в Новій Зеландії. Терорист здійснював онлайн трансляцію розстрілу мирних віруючих, а перед цим поширив інтернеті так званий маніфест "Велика заміна". У ньому Таррант закликав до здійснення терактів проти представників інших рас і релігій.