RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Не повідомили Путіну незручну інформацію: Washington Post назвала провали ФСБ перед вторгненням в Україну

Російські спецслужби, зокрема ФСБ, провалили свої задачі в Україні перед повномасштабним вторгненням РФ. Ворожі агенти не змогли встановити маріонетковий уряд і налаштувати українців проти власної держави.

The Washington Post провело багатомісячне дослідження, яке ґрунтується на конфіденційних матеріалах, перехоплених комунікацій російської розвідки та детальних інтерв'ю з високопосадовцями.

Головні висновки, які зробили дослідники видання:

№1

Російські спецслужбовці запевняли офіційних осіб у Москві, що уряд України швидко впаде, а оперативники РФ легко встановлять маріонетковий режиму. Департамент оперативної інформації ФСБ роками проводило таємні операції, щоб проникнути в українські інституції, платити проросійським політикам і не дати Україні віддалятися від Росії.

"Попри велику увагу до України, за словами представників західної розвідки, ФСБ або не змогла зрозуміти, наскільки запекло Україна чинитиме опір, або розуміла, але не могла передати таку незручну інформацію президенту Росії Володимиру Путіну", - написали журналісти.

№2

ФСБшники занадто повірили в себе і в легке захоплення влади в Київі, що в останні дні перед повномасштабною війною займалися пошуком комфортного житла, резиденцій і баз операцій.

"Повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки, показують, як офіцери ФСБ запитують у колег деталі про квартири та інші місця, які вони можуть використовувати як безпечні будинки, резиденції або бази операцій. За словами офіційних осіб, за кілька днів до того, як російські війська перейшли в Україну, інформаторам ФСБ було наказано покинути столицю, але залишити ключі від своїх резиденцій для прибуття російських оперативників", - додали журналісти.

№3

Перед повномасштабним вторгненням Кремль розширив управління ФСБ в Україні: чисельність департаменту зросла з приблизно 30 офіцерів у 2019 році до 160 напередодні великої війни. За цими офіцерами закріпили регіони України та мережі "сплячих агентів".

"Оглядаючись заднім числом, українські офіційні особи бачать нагромадження як раннє попередження про те, що Росія закладає основу для нападу", - уточнили у The Washington Post.

№4

ФСБ активно співпрацювала з відомими колабораціоністами, а також створила щонайменше два проросійські уряди в очікуванні швидкого падіння легітимної української влади. Один із головних союзників російських спецслужб - екс-президент України Віктор Янукович, який втік до Росії в 2014 році, і Віктор Медведчук, кум Путіна й олігарх, що став очільником найбільшої проросійської партії в Україні.

"Янукович був у центрі групи, яка зібралася в Білорусі на початку березня, ймовірно, щоб увірватися та захопити владу. Друга група, до якої входили колишні члени партії Януковича, зібралася на території півдня України, яку на початку війни захопили російські війська", - пояснили в статті.

№5

Попри регулярні провали, керівників ФСБ не звільнили з посад, а саме відомство перегрупували й відправили офіцерів на тримісячну ротацію в окуповані російськими загарбниками регіони.

"Американські та інші офіційні особи заявили, що не бачать жодних доказів того, що Путін очистив верхівку російських шпигунських служб або притягнув високопосадовців до відповідальності за неправильні оцінки (ситуації в Україні, - ред.). Натомість директор ФСБ Олександр Бортніков і керівник її українського управління Сергій Бесєда залишаються на своїх посадах, контролюючи аспекти воєнних дій", - резюмували журналісти.

Читайте також: Від "захисту народу Донбасу" до захоплення половини країни: як Росія змінювала цілі війни в Україні