RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені вперше в історії покажуть чорну діру: де дивитися онлайн-трансляцію

У середу, 10 квітня, астрофізики вперше в історії продемонструють зображення чорної діри.

Прес-конференція розпочнеться о 16:00 за київським часом, пряма трансляція події відбудеться на Youtube каналі National Science Foundation.

Учасники проекту Event Horizon Telescope, що об'єднує між собою кілька радіотелескопів, розташованих в різних точках нашої планети, збираються вперше продемонструвати справжнє зображення двох чорних дір. Один з об'єктів, що володіє масою 4,1 мільйона сонячних, знаходиться в центрі нашої галактики Чумацький Шлях і захований в глибинах щільних скупчень міжзоряних пилу і газу. Другий об'єкт знаходиться в самому серці гігантської еліптичної галактики Messier 87 (M87), що в сузір'ї Діви. Об'єкт має масу, еквівалентну 7 мільярдам сонячних і випускає потужні енергетичні джети на відстань в декілька тисяч світлових років.

Якщо розрахунки вчених виявилися вірними і спостереження за об'єктами пройшли успішно, то публіка зможе побачити зображення як мінімум однієї, або відразу двох чорних дір, які, швидше за все, стануть перед нами у вигляді двох невеликих тіней, що підсвічуються розпеченими хмарами з газу і пилу, а також дуже потужним енергетичним випромінюванням.

Оголошення результатів дворічного дослідження планується проводити одночасно відразу в шести місцях по всьому світу, що може говорити про те, наскільки цей проект важливий для міжнародного наукового співтовариства. Так, наприклад, одна презентація буде проходити в Національному прес-клубі у Вашингтоні, США, іншу прес-конференцію проводитиме Франс Кордова, глава Національного наукового фонду. Сама команда вчених проекту Event Horizon Telescope збирається розміститися в Національному музеї повітроплавання і астронавтики.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", вченим вдалося отримати знімок процесу поглинання чорною дірою галактики.