RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені розповіли, як гриби і рослини ведуть між собою "торгівлю"

Більшість рослин суші перебувають в симбіотичних відносинах з грибами і за допомогою переплетених коренів торгують - гриби отримують органічні речовини, а рослини - дефіцитні в грунті мінерали, такі як фосфор.

Про це повідомляє Naked Science.

Так, автори статті, опублікованій в журналі Current Biology, показали, що гриби можуть транспортувати мінерали в області, де їх особливо не вистачає, щоб "виторгувати" у рослин більш вигідні умови обміну.

Дослідження щодо торговельних відносин вели вчені з Амстердамського вільного університету. Вони виявили рух фосфору по рослині-партнеру гриба. Чашку Петрі з грунтом розділили на три частини, дозволивши грибу витягуватися з центральної частини з рослиною (морквою) в обидві сусідні, де знаходився фосфор з мітками різного кольору.

Виявилося, що якщо розділити мінерал на нерівні частини і помістити 90 відсотків його маси в один відсік і тільки 10 відсотків - в інший, то гриб контролюватиме передачу мінералу з багатої ділянки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені провели випробування генномодифікованого гриба Metarhizium pingshaense, який здатний знищувати малярійних москітів.