RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Астрономи знайшли на Сонці гігантські вихори, які переносять енергію

Вчені виявили докази існування на Сонці енергетичних хвильових імпульсів, названих на честь нобелівського лауреата Ханнеса Альвена.

Про це повідомляється в статті на сайті Nature Communications.

Автори роботи уточнили, що ці хвилі створюються плазмовими вихорами фотосфери розміром з Британські острови на Землі. Сплески проникають в атмосферу Сонця по магнітним "трубкам", але майже не викликають там змін, просто переносячи енергію та частки.

Вчені вказують, що потік енергії, який переносить ці імпульси, в 10 разів вище, ніж необхідно, щоб утримувати температуру небесного тіла. Вивчення цього явище дасть відповідь на питання про те, яким саме чином Сонце та інші зірки нагріваються і зберігають свою температуру.

Найближчим часом вчені мають намір змоделювати рух альвенівських хвиль за допомогою комп'ютерних технологій, щоб встановити, чи є вони головною причиною нагріву зірки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені поділилися прогнозом, що стадія "вмирання" Сонця може початися через п'ять мільярдів років. Після названого терміну Сонце вибухне, поглине довколишні планети, "викине" зовнішній матеріал в туманність і різко зменшиться.