RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Учені розгадали головну таємницю стародавнього народу

Ізраїльські вчені прийшли до висновку, що представники оріньяцької культури в Леванті, які прибули близько 40 тисяч років тому з Європи, поєднували в собі риси неандертальців та давніх людей.

Про це відкриття повідомляє Phys.org.

Дослідженнями походження загадкової оріньяцької культури, яка виникла 43 тисячі років тому на території Європи, займалися вчені з Тель-Авівського університету, Управління старовини Ізраїлю і Університету Бен-Гуріона.

Дослідники провели аналіз зубів представників оріньяцької культури і з'ясували, що вони поєднували в собі риси неандертальців і сучасних людей. Серед чотирьох зубів оріньяків, які вони вивчали, два були морфологічно схожі із зубами Homo sapiens, один показував риси, характерні для неандертальців, а останній - поєднував характерні ознаки двох видів.

Раніше вважалося, що неандертальці в Європі повністю вимерли, програвши конкурентну боротьбу за ресурси древнім людям, які почали заселення Європи. Потім з'явилося припущення, що неандертальці не зникли повністю, а асимілювалися з новими популяціями. Дослідження ізраїльських вчених підтверджує таку гіпотезу.

Характерними особливостями оріньяцької культури є виготовлення прикрас з кістки, музичних інструментів і нанесення наскальних малюнків.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Великобританії відтворили портрет жінки-вікінга, яка загинула на території Норвегії більше 1000 років тому.