RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Археологи знайшли в стародавній гробниці останки амазонки в "позі вершника": опубліковано фото

У Воронезькій області (Російська Федерація) співробітники Донської експедиції Інституту археології Російської академії наук виявили поховання скіфської амазонки в уборі з дорогоцінних металів, що датується другою половиною IV століття до н. е.

Про це повідомили в прес-службі Інституту археології РАН.

Знахідка була зроблена під час дослідження курганного могильника Дівиця V, який складається з 19 насипів. З 2010 року його вивчають російські археологи.

Як повідомив керівник Донський експедиції Валерій Гуляєв, досліджуючи курган № 9, під центром насипу археологи виявили залишки гробниці, яка в давнину була накрита дубовими плахами. У кургані були поховані чотири жінки різного віку: дві жінки 20-29 і 25-35 років, дівчинка-підліток 12-13 років і жінка 45-50 років.

Це поховання, як і більшість скіфських курганів, було пограбовано ще в давнину. Однак, у південній та західній стіни були виявлені два незайманих скелета, покладених на дерев'яні ложа, покриті трав'яними підстилками.

Один з них належав молодій жінці, похованій в "позі вершника". Як показали дослідження антропологів, щоб укласти амазонку таким чином, були підрізані сухожилля на ногах.

Під лівим плечем "вершниці" було бронзове люстро, зліва лежали два списи, на ліву руку був надітий браслет зі скляних намистин. В ногах перебували дві посудини: ліпна курильниця і чернолаковий однорічний канфар, який був виготовлений в другій чверті IV століття до н.е.

Другою похованою була жінка років 45-50: для скіфського часу це був поважний вік, так як середня тривалість життя жінки становила 30-35 років. Вона була похована в парадному жіночому головному уборі - калафі, від якого збереглися пластини, прикрашені рослинним орнаментом, і обідки з підвісками у вигляді амфор.

Прикраси були зроблені зі сплаву, в якому приблизно 65-70% становить золото, а частина, що залишилася - це домішки міді, срібла і зовсім невеликий відсоток заліза. Це досить високий відсоток вмісту золота для скіфських прикрас, який часто виготовлялися в майстернях Пантікапея.

Поруч з головою старшої жінки був покладений залізний ніж, загорнутий у тканину, і залізний наконечник стріли досить рідкісного типу: стебловий з роздвоєним кінцем.

Судячи з ці знахідкам і численним деталям озброєння і кінської збруї, в кургані були поховані "амазонки" - жінки-воїни, інститут яких існував в скіфську епоху у іраномовних кочових і напівкочових племен Східної Європи. Такі вершниці, ймовірно, охороняли худобу, майно і житла, коли чоловіки йшли в тривалі військові походи.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених з Дніпра завершила дослідження північного боку Аннівського родовища в Кривому Розі, де розташовані стародавні скіфські кургани.