RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Первісний "апокаліпсис": вчені розкрили правду про виверження в давнину супервулкана Тоба

Вчені з'ясували, що виверження супервулкана Тоба в Індії не вбило стільки древніх людей, як припускали археологи.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання Science alert.

Раніше вважалося, що вулкан вбив безліч людей, а тоді залишилися лише кілька тисяч тих, що вижили. Однак пізніше австралійські вчені спільно з колегами з США, Індії та Європи представили докази того, що навіть в Індії люди епохи середнього палеоліту жили до і відразу після виверження супервулкана Тоба.

Відзначають, що з усіх вивержень вулканів, що потрясли нашу планету за останні 2 млн років, виверження Тоба в Індії було одним з наймасштабніших. Воно відбулося приблизно 74 000 років тому. Деякий час вважалося, що виверження викликало десятирічну "вулканічну зиму" і тисячолітній льодовиковий період.

Але археологічні знахідки в Азії і Африці дозволяють припустити, що, хоча виверження дійсно було величезним, наслідки не були апокаліптичними. Також після катастрофи люди не опинилися на межі зникнення.

До такого висновку дослідники прийшли, вивчивши "древню і незмінну індустрію кам'яних знарядь" в Дабі на півночі Індії. В результаті аналізу з'ясувалося, що вік інструментів збігається з часом виверження Тоби.

"Населення в Дабі використовувало кам'яні знаряддя, які були схожі на набори інструментів, які Homo Sapiens використовував в Африці в той же період. Той факт, що ці набори інструментів не зникли під час супер-виверження Тоба і не змінилися незабаром після цього, вказує на те, що людське населення пережило так звану катастрофу і продовжувало створювати інструменти для зміни свого середовища", - пояснив археолог Кріс Кларксон з Університету Квінсленда.

Автори дослідження кажуть, що більшість інструментів, знайдених в Дабі, нагадують африканські знаряддя кам'яного віку, а деякі навіть схожі на ранні артефакти з Австралії.

Генетики сходяться на думці, що 70 000 років тому відбулося зниження генетичної різноманітності людини, але цей зсув, можливо, не був результатом супер-виверження. По мірі того, як люди поширювалися по всій Євразії і розгалужувалися на все більш дрібні групи, їх генетична різноманітність, можливо, також почало скорочуватися.

Як повідомляв "Апостроф", супервулкан Йеллоустоун у Вайомінгу, США, може вибухнути вже в лютому 2020 року. На думку геологів, зараз настав небезпечніший цикл.