RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Піраміди Єгипту можуть безслідно зникнути: вчені збентежили прогнозом

Відомим древнім пірамідам Єгипту загрожує руйнування через погіршення екологічної ситуації.

Про це в інтерв'ю "Ленте.ру" розповів вчений-єгиптолог Роман Орєхов.

За його словами, околиці столиці Єгипту, Каїра, вже майже впритул підійшли до плато Гіза, де знаходяться більшість єгипетських пірамід.

"Спочатку піраміди були облицьовані гранітними або вапняковими плитами, більшість з яких в арабське Середньовіччя розтягнули для будівництва Каїра. З того часу піраміди виявилися абсолютно беззахисними перед ерозією, до якої тепер додалися шкідливі викиди від розташованої неподалік великої Каїрської агломерації, яка стрімко розростається", - каже вчений.

Влада Єгипту вживає заходів для збереження пірамід, проте цих зусиль недостатньо, і їм не вистачає ресурсів для їх реалізації.

"Нещодавно піраміду Хуфу частково обробили спеціальними хімічними складами, які захищають вапняк від розсипання. Тому її стан набагато краще, ніж сусідньої піраміди Хафра, яку ще нічим не обробляли, і тому з неї регулярно зриваються вниз булижники. Я своїми очима спостерігав, як деякі її кам'яні блоки поступово руйнуються. Звичайно, піраміду Хафра потрібно терміново рятувати. Це дуже трудомістка і дорога процедура. На жаль, у влади нинішнього Єгипту з його безліччю соціально-економічних, політичних і релігійних проблем немає на це грошей. Країні має допомогти світове співтовариство, тому що Великі піраміди і Великий сфінкс - це загальне надбання нашої цивілізації, яке ми зобов'язані зберегти для своїх нащадків. Якщо зараз ніхто не підтримає Єгипет в цій благородній справі, то з часом піраміди просто загинуть", - попереджає єгиптолог.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Китаї виявили нові фігури теракотових воїнів, які були створені 2200 років тому для захисту імператора в загробному житті.