RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

SpaceX запустила ракету Falcon 9 з "вантажівкою": яскраві фото та відео

У суботу, 7 березня, ракета-носій Falcon 9 з вантажним космічним кораблем Cargo Dragon стартує до Міжнародної космічної станції (МКС).

Про це повідомляють на сайті NASA.

20-й за рахунком запуск "вантажівки" Cargo Dragon до МКС в рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX планується здійснити з 40-го пускового комплексу на авіабазі на мисі Канаверал в штаті Флорида.

Це буде вже третій політ даної багаторазової "вантажівки" до МКС. За повідомленням компанії SpaceX, корабель раніше вже двічі побував в космосі - в лютому 2017 року і грудні 2018 року.

Він повинен доставити на МКС більше двох тонн продовольства, а також обладнання і матеріалів для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Серед іншого корабель в негерметичному відсіку доставить на МКС платформу Bartolomeo Європейського космічного агентства. Платформа буде встановлена на європейський модуль Columbus на зовнішній стороні станції. Вона оснащена 12 відсіками корисного навантаження для розміщення комерційного дослідницького обладнання. Європлатформа дозволить державним і приватним організаціям швидко і економічно ефективно проводити дослідження в космосі. Корисні вантажі не зажадають обслуговування членами екіпажу МКС.

Через дві хвилини після старту від американської ракети-носія Falcon 9 повинна відокремитися перша багаторазова ступінь, яка, як передбачається, потім зробить керовану посадку на космодромі на мисі Канаверал. Вона вже використовувалася в ході запуску в грудні 2019 року.

В даний час Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, який здатний повертати вантажі на Землю.

Стиковка "вантажівки" з МКС запланована на 9 березня. Вона буде здійснюватися шляхом захоплення "вантажівки" 17-метровою автоматичною рукою-маніпулятором Canadarm-2 МКС і подальшим приєднанням його до американського сегменту станції - модуля Harmony. "Ловити" корабель буде американський астронавт Джессіка Меїр. А процес його безпосереднього стикування зі станцією буде здійснюватися по командам з Центру управління польотами NASA в Х'юстоні.

Cargo Dragon буде перебувати в складі МКС близько чотирьох тижнів. Потім він буде зведений з орбіти, і його капсула, що спускаєтьмя, приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Корабель привезе на Землю результати експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою більше 1,8 тонни.

Як повідомляв "Апостроф", американська аерокосмічна компанія Ілона Маска SpaceX вивела на орбіту чергову партію супутників Starlink для місії глобального інтернету Starlink.