RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Вчені розкрили загадку первісної людини з Африки: фото

Дослідники з Австралії знайшли відповідь на загадку черепа так званої "родезійського людини", яка не давала спокою вченим протягом майже 100 років

Про це повідомляє Reuters, з посиланням на наукову публікацію в журналі Nature.

У 1921 році в Замбії було виявлено скам'янілий череп, перша скам'янілість вимерлого людського виду, знайдена в Африці. Її назвали "Родезійська людина" - вчені спочатку віднесли її до нового виду, який отримав назву Homo rhodesiensis. Однак тепер більшість дослідників відносять його до виду Homo heidelbergensis, який мешкав в деяких частинах Африки і Європи, близько 600 тисяч років тому.

Передбачуваний вік знахідки становив 500 тисяч років, проте впевненості з цього приводу у вчених не було, що не дозволяло знайти місце "родезійської людини" на генеалогічному древі Homo Sapiens. Однак команда на чолі з геохронологом Райнером Грюном з Університету Гріффіта в Австралії провела нове датування, використавши сучасні технології. Комп'ютерне сканування допомогло визначити, що вік черепа становить близько 299 тисяч плюс-мінус 25 тисяч років.

Нове датування породило і нові питання про видову приналежність цієї істоти. На думку Райнера Грюна, відразу ж під сумнів потрапила теорія про те, що він був прямим предком людини розумної. Вважається, що наш вид з'явився більше 300 тисяч років тому в Африці, а потім поширився по всьому світу.

Фото: Kevin Webb / NHM Image Resources / The Trustees of the Natural History Museum in London / Handout via REUTERS

Співавтор дослідження, антрополог Кріс Стрінгер з Музею природної історії в Лондоні вважає, що нове датування може вказувати, щонайменше, на три людських виду, що мешкали в Африці близько 300 тисяч років тому. Відзначається, що "Родезійська людина" могла бути не предком, але представником нашого виду Homo sapiens, що мешкав в той час на території сучасних Марокко і Ефіопії.

Крім того, він міг належати до виду Homo heidelbergensis, що жив в південно-центральній Африці. Третій варіант: вид Homo naledi в Південній Африці, який добре відомий своїми примітивними особливостями. Втім, є і ще один варіант: дослідження побічно підтверджує теорію про те, що еволюція людського виду не була лінійною. Африка могла бути "плавильним казаном" еволюції, що допускає схрещування багатьох різних видів гомінідів.

Череп "родезійської людини" має примітивні риси: у нього було широке обличчя, плоский лоб і величезні надбрівні дуги. У той же час розмір його мозку був порівнянний з розміром мозку нашого виду того періоду часу. Втім, зараз вчені схиляються до версії про те, що "Родезійська людина" була представником виду Homo heidelbergensis. Нове дослідження не виявило у нього багатьох рис, характерних виключно для Homo sapiens. На думку Кріса Стрингера, форма його обличчя не відповідає спадковій структурі нашого виду.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені виявили три нових види літаючих рептилій - птерозаврів, які жили в Сахарі 100 млн років тому.