RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Мавпам вдалося перетнути океан: вчені поділилися неймовірним відкриттям, фото

Вчені виявили в Перу скам'янілі зуби приматів, які проживали на території Єгипту, це може свідчити про те, що тварини могли перетинати Атлантичний океан.

Про це йдеться в матеріалі The Science.

Так, дослідники знайшли в джунглях Перу чотири скам'янілих зуба вимерлого сімейства парапітецидів олігоценового періоду. Їх форма і будова схожі з молярами (верхніми зубами) скам'янілостей приматів, які проживали на території Єгипту. Вчені зробили висновок, що ці примати з Південної Америки походять від африканських мавп.

"Це абсолютно унікальне відкриття. Це означає, що, крім мавп Нового світу і групи гризунів, відомої під назвою кавіоморфи, існує ще одна споріднена лінія ссавців, яка якимось чином зробила цю неймовірну трансатлантичну подорож. Ймовірно, парапітециди здійснили подорож довжиною в півтори тисячі кілометрів на природних плотах, сформованих з прибережних рослин під час шторму", - говорить Ерік Сейфферт, провідний автор дослідження.

Новий тип примата отримав назву Ucayalipithecus perdita - на честь правої притоки Амазонки, де він був виявлений. Вік зубів становить від 23 до 34 мільйонів років.

"Ця група могла перебратися до Південної Америки в період еоцен-олігоценового вимирання, коли антарктичний крижаний щит почав наростати, а рівень моря впав. Це могло зіграти певну роль в тому, щоб приматам було трохи легше перетнути Атлантичний океан", - зазначив дослідник.

Як повідомляв "Апостроф", раніше скам'янілості невідомої рептилії виявили серед скельних відкладень на півдні Бразилії.