RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як знизити ризик зараження коронавірусом: вчені назвали "рятівний" вітамін

Вчені з'ясували, що у жителів Італії та Іспанії, де спостерігається високий рівень смертності від коронавірусу, середній рівень вітаміну D в організмі нижче, ніж в більшості країн Північної Європи.

Про це повідомляє у Facebook соціальна ініціатива Virobnik.ua, посилаючись на наукове видання Science Daily.

Дослідження, проведене в Anglia Ruskin University (місто Кембридж, Великобританія) встановило зв'язок між низьким чи середнім рівнем вітаміну D, а також високим числом випадків Covid-19 та смертністю у 20 європейських країнах.

Той факт, що в Італії та Іспанії, середній рівень вітаміну D у людей нижче, ніж в більшості країн Північної Європи, частково пов'язаний з тим, що люди на півдні Європи, особливо літні, уникають сильного сонця.

Найбільш високі середні рівні вітаміну D виявлено у людей в Північній Європі через споживання ними масла печінки тріски та добавок вітаміну D. Крім того, вони менше уникають сонця.

Наприклад, скандинавські країни відносяться до числа держав з найменшою кількістю випадків захворювання Covid-19 та найнижчими рівнями смертності на душу населення в Європі.

Раніше проведені дослідження вже показували зв'язок між низьким рівнем вітаміну D та сприйнятливістю до гострих інфекцій дихальних шляхів. Це пояснюється тим, що вітамін D модулює реакцію білих кров'яних клітин, запобігаючи вивільненню занадто великої кількості запальних цитокінів.

Саме коронавірус викликає надлишок запальних цитокінів.

При цьому слід пам'ятати, що на сонці краще знаходитися помірну кількість часу, а джерелом вітаміну D можуть бути не тільки сонячні промені.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні за добу, 7 травня, зафіксовано 504 нових випадки зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих в країні склало 14 195 осіб.