RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Азії розкопали загадкову статую черепахи, якій близько 1000 років: фото

У провінції Сиємреап на північному заході Камбоджі в знаменитому храмовому комплексі Ангкор археологи виявили велику стародавню статую черепахи.

Про це повідомляє Phys.org.

У давнину в районі Ангкора, відомому як Срах Сранг розташовувалося кілька священних водойм. У однієї з них і було знайдено напрочуд велику і добре збережену кам'яну статую, що зображає черепаху. Її довжина становить 93 см, а ширина - 56 см.

Археологи попередньо датували цю скульптуру X століттям нашої ери. У місці, де вона була виявлена, раніше розташовувався невеликий храм.

На думку вчених, багато століть кам'яна черепаха ховалася під водою. Її знайшли лише після того, як залучені археологами робітники осушили ділянку для розкопок.

Статуя знаходилася глибоко в грунті. Дослідникам було потрібно декілька днів, щоб очистити її і підняти без пошкоджень. Поруч з нею також було виявлено кілька інших рідкісних артефактів, в тому числі два металевих тризуба і голова від статуї Наги - міфічної змієподібної істоти.

Як повідомляв "Апостроф", в Туреччині археологи під час проведення розкопок знайшли кам'яну стелу віком близько 2500 років.