RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Австралія виклала у відкритий доступ тисячі рідкісних карт: їх вік обчислюється сотнями років

В Австралії відкрили вільний доступ до рідкісних і унікальних картах Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на сайт Австралійського національного університету.

Тепер в безкоштовному доступі 5 тисяч карт, які зберігалися в колекції університету. Багато з них дуже рідкісні, а їх вік обчислюється сотнями років. Серед них безліч топографічних, кадастрових, авіаційних і тематичних карт.

"Сама рання карта датується 1662 роком. Це повна карта Батавії - старої столиці Голландської Ост-Індії - з усіма її фортами. В цілому у нас є більше 120 старовинних карт XVII, XVIII і XIX століть, 60 з яких були щедро подаровані нам письменником Клайвом Касслером", - розповіла Дженні Шихан, керуюча колекцією.

До унікальних карт належить карта індонезійського острова Роти, яка була намальована до 1907 року. На ній добре позначені всі поселення, що відносяться до колоніальної епохи Нідерландів. Можливо, її намалював очевидець, який пересувався від поселення до поселення.

З цією картою працювали дослідники і відзначили, що нічого подібного не бачили раніше.

"Звичайно, цінність карт - це історія, яку вони розповідають про конкретний період часу. В нашій колекції також представлений 76-річний інклінометр. Цей інструмент було створено у 1942 році в Австралії, щоб допомогти військам союзників в проведенні розвідки під час Другої світової війни" , - зазначила Шихан.

Також доступна і карта 1896, на якій відзначено католицькі місії по всій Новій Зеландії, на Таїті, Самоа, Гаваях, Тонга та інших островах. Крім того, тепер можна ознайомитися з буклетом з 30 історичних фотографій Папуа - Новій Гвінеї.

За допомогою карт історики можуть створювати проекти. Також карти допомагають в порівнянні сучасної і старовинної інфраструктури і дозволяють відтворювати різні історичні подорожі.

Як повідомляв "Апостроф", в Китаї археологи знайшли дуже рідкісну і давню друк, яка належала принцу династії Мін.