RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У Мексиці розкрили загадку кам'яної карти, створеної 2 тисячі років тому: фото

У Мексиці археологи вивчили петрогліф віком близько 2000 років, знайдений в штаті Коліма, і вчені з'ясували, що цей артефакт є точною картою частини давньої Мезоамерики.

Про це повідомляє Національний інститут антропології та історії (INAH). Цікаво, що черговий петрогліф був виявлений тут порівняно нещодавно, 7 червня, на приватній землі.

Так, дивні зображення були нанесено древніми жителями цих місць на базальті, вирваному тисячоліття тому в результаті виверження вулкана Фуего-де-Коліма. Новий петрогліф було виявлено на поверхні каменя заввишки 1,7 метра, який за своєю оссю був орієнтований в бік вулкана.

Замисловатість зображень, привела вчених до думки про те, що це може бути давня карта. На думку вчених, жителі Коліма доіспанського періоду детально вирізали на каменях карти своїх територій. Огляд цих реліквій показав, що для цього використовувалося як мінімум три методи гравіювання.

Місцезнаходження древніх співтовариств (ймовірно, тут мова йде про великі поселення) на карті було відзначено невеликими круглими виїмками, а річки вигравірувані у вигляді ліній. Причому, як показав аналіз, ця карта досить точно відображає навіть сучасний ландшафт.

За словами археолога Платаса Руїса, "камені-карти" допомагали управляти землями. Крім того, вони були способом передачі знань від одного покоління до іншого, так як писемності народ Коліма в той час не знав.

Датування петрогліфа викликало певні складнощі. Спочатку вік визначили за залишками кераміки, знайденої неподалік, а вона відноситься до періоду між 1000 і 1500 рр. н.е.

Однак подальші дослідження показали, що люди оселилися тут набагато раніше. Крім того, техніка різьблення на камені виявилася знайомою вченим. Подібне вони зустрічали в знайдених раніше гробницях.

За віком цих поховань поки і визначено вік кам'яної карти. Вчені вважають, що цей та інші подібні петрогліфи могли бути створені в період між 200 роком до нашої ери і 200 роком нашої ери.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені розгадали таємницю давньоримського міста, прихованого під землею.

Також на розкопках стародавнього шумерського міста Урук в іракському районі Гірсу археологи виявили сліди ритуальної споруди, присвяченої месопотамському богу війни Нінгірсу.