RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не залишалося шансів: вчені розгадали таємницю втечі людей із великого міста майя

Майя залишили один з найбільших центрів доколумбової Америки - місто Тікаль на території сучасної Гватемали - до IX через забруднення питної води.

Як повідомляє "Апостроф", про це йдеться в статті видання Scientific Reports.

Так, населення Тікаля в епоху його розквіту досягало 100 тисяч чоловік, але місто було несподівано залишено жителями в IX столітті і заросло лісом до прибуття перших конкістадорів.

Вчений Девід Ленц і його колеги з Університету Цинциннаті вирішили розглянути проблему з точки зору розташування міста майя. Вони зазначили, що Тікаль не мав доступу до річок або озер, городяни збирали в резервуарах дощову воду. В одному з таких резервуарів і були знайдені сліди забруднень - ціанобактерій Planktothrix і Microcystis.

"Вода стала виглядати жахливо. Певно, вона і на смак була жахливою. Пити її нікому не хотілося", - зауважили дослідники.

Також були знайдені сліди забруднення води ртуттю, яке імовірно створили жителі міста. Для приготування фарб для розписів тіла вони використовували залізну охру і кіновар, сульфід ртуті. Дощова вода змивала частину пігменту з розписів і забирала його в резервуари, де ртуть накопичувалася. Відповідно вода ставала непридатною для споживання і могла призвести до летального отруєння.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи в Мексиці в стародавньому місті Теотіуакан знайшли фрагменти яскравих фресок, які були створені задовго до появи ацтеків. Причину, через яку місцеві жителі покинули місто, досі не встановлено.