RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені знайшли в несподіваному місці рештки доісторичного дикобраза

Російські палеонтологи виявили на території Південного Уралу останки дикобраза, яким близько 120 тис. років. Зуби, кістки черепа і скелета тварини знайдено в місцях, які не характерні для мешкання дикобразів.

Про це повідомляє агентство ТАСС.

За словами старшого наукового співробітника Інституту екології рослин і тварин Уральського відділення РАН Павла Косинцева, знахідка була несподіваною, тим більше що сьогодні найближча територія, на якій живуть дикобрази, це Кавказ і південь Середньої Азії, тобто тисячі кілометрів на південь від місця знахідки.

"Дивно те, що на Урал прийшов не той вид, який зараз мешкає в Середній Азії, індійський дикобраз, а більш південний вид - малайський дикобраз", - розповів Косинцев.

За словами вченого, дикобраз, що мешкав на Уралі, був дрібнішим за сучасного. Імовірно, в його раціон могли входити липа, горобина, ліщина та інші чагарники.

В кінці липня відбудеться нова експедиція, метою якої буде розібратися, в яких умовах жили південноуральські дикобрази.

"Ми плануємо встановити, в яких умовах ці тварини жили, провести реконструкцію рослинності, доповнити матеріали за тими видами, які жили поруч", - додав плеонтолог, зазначивши, що інформація необхідна, щоб зрозуміти, що змусило тварин покинути територію Уралу і чому вони більше сюди не повернулися.

Як повідомляв "Апостроф", палеонтологи описали окам'янілу щелепу з одним збереженим зубом, яка належала раніше невідомому науці виду ящера, ймовірно, належав до сімейства дромеозавридів.