RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Найбільший телескоп у Європі зробив неймовірні фото Сонця - деталізація вражає

Найбільший телескоп у Європі, відомий як GREGOR, зробив неймовірні знімки Сонця - на них зображені деталі "еволюції" сонячних плям і складної конструкції плазми.

Як повідомляє "Апостроф", про це пише Daily Mail.

На фотографіях показані сонячні магнітні поля, зняті на довжині хвилі 516 нанометрів, і сонячні плями на довжині хвилі 430 нанометрів, що, за словами астрономів, виглядає "як ніби з відстані в один кілометр на футбольному полі видно гостру голку".

Відзначається, що Сонце покрите численними структурами, кожна розміром з американський штат Техас, які є продуктом сильних конвекційних рухів, що переносять тепло з глибини Сонця.

У кожному з них гаряча плазма піднімається вгору в яскравому центрі осередку, потім остигає і опускається назад, утворюючи темні смуги, які побачив телескоп.

"Це був дуже захоплюючий, але в той же час надзвичайно складний проект. Всього за один рік ми повністю змінили конструкцію оптики, механіки та електроніки, щоб отримати найвищу якість зображення", - зазначила доктор Люсія Кляйнт, яка керувала проектом і німецькими сонячними телескопами на Тенеріфі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше телескоп Hubble зняв "невловиму" чорну діру нового типу, яка менше надмасивних чорних дір, але більше об'єктів зоряної маси, що утворюються в результаті колапсу зірки.