RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Вчені заявили про виявлення загадкового коду, пов'язаного з первісними людьми: фото

У Шрі-Ланці команда астробіологів і екзогеологів під час обстеження знаменитої "гори прибульців" Даніган виявила забуті і раніше невідомі стародавні петрогліфи. Дослідники вважають, що вони тісно пов'язані з астрономією.

Як передає "Апостроф", про відкриття розповідає Ancient Origins.

Очільник дослідників доктор Суманаратна з південноазіатського дослідного відділу астробіології і наук про Землю заявив, що його команді вдалося вперше в Шрі-Ланці виявити петрогліфи, пов'язані з людьми епохи неоліту.

Гора Даніган, яка вважається священним місцем, більш відома під назвою "гора прибульців", оскільки над нею нібито безліч разів спостерігали НЛО. Для вчених ця гора цікава тим, що в її надрах і раніше знаходили петрогліфи.

Виявлені петрогліфи розташовані в печері Едаккал на західному схилі гори. Стародавні автори вигравіювали геометричні візерунки і примітивні зображення людей зі зброєю в руках, тварин і рослин. Вчені припустили, що вік виявлених малюнків - приблизно 5500-4500 роками до нашої ери.

Експерти пишуть, що в печері петрогліфи вкривають практично весь доступний простір. Найбільші з них досягають в довжину 7,5 метра, а у висоту - п'ять метрів.

"Деякі набори геометричних символів вирізані начебто випадковим чином, що насправді є давнім "сполучним кодом", що представляє "втрачену астрономічну систему рахунку", - йдеться в звіті науковців.

Зазначається, що петрогліфи гори Даніган поки погано вивчені. З огляду на практику інших древніх народів по всьому світу, якась частина цих зображень, дійсно, може мати астрономічний підтекст.

Вчені звернули увагу на те, що в науковому співтоваристві все ще точаться суперечки щодо періоду заселення Шрі-Ланки. Останні відкриття вказують на те, що люди могли прибути сюди близько 300 тисяч років тому. Деякі вважають, що це могло статися і 500 тисяч років тому. Втім, вік найдавнішої стоянки людини, знайденої поруч з горою Даніган, становить близько 125 тисяч років.

Як повідомляв "Апостроф", в долині Елеке-Сази (Східний Казахстан) археологи виявили повний комплект кінської збруї з чистого золота. За попередньою інформацією, знахідка може датуватися V-IV століттями до нашої ери.