RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Російські вчені шукають можливість поліпшити вирощування картоплі за Полярним колом

Російські вчені проведуть дослідження процесів формування імунітету у картоплі з метою вдосконалення технології вирощування її в Арктиці.

Про це повідомили в прес-службі біологічного інституту Томського держуніверситету, передає ТАСС.

За словами науковців, метою дослідження є з'ясування механізмів, які включаються при виробленні імунітету картоплі, як саме формується її "пам'ять" на хімічний сигнал і наскільки вона довгостроковою.

Відповідно до плану вчених, картопля отримає "навантаження" у вигляді хлоридного забруднення, що в кілька разів вище, ніж зазвичай зустрічається в навколишньому середовищі. Після цього вчені планують проаналізувати добову динаміку і зміни на молекулярно-генетичному рівні, щоб зрозуміти, які зразки краще протистоять стресу.

Завдяки цьому науковці зможуть підібрати оптимальні схеми обробки і щеплення рослин, зменшити їх частоту і тривалість, а також поліпшити адаптацію рослин в умовах забрудненого ґрунту, нестачі сонця і тепла.

Як відомо, у минулому році російські аграрії засадили Полярне коло картоплею і зібрали 400 тонн врожаю. Це на 50 тонн більше, ніж у 2018 році.

Як повідомляв "Апостроф", в російській Арктиці з'явився гіганський кратер у 50 метрів глибиною. Його виявили після масивного вибуху в тундрі. Науковці припустили, що вибух могло спричинити накопичення газу метану у вічній мерзлоті.