RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Археологи виявили скарб золотих монет в стародавньому глечику: фото

В Єрусалимі археологи Управління стародавностей Ізраїлю (IAA) знайшли стародавній глечик, в якому виявили золоті монети.

Про це повідомляє Live Science.

Археологи знайшли скарб під час обстеження ділянки для будівництва ліфта на площу Західної стіни. Там знаходився глиняний глечик розміром з кавову чашку. У ньому лежали чотири монети, еквівалент яких дорівнює чотиримісячній заробітній платі звичайного робочого в той час.

"Я вперше в своїй кар'єрі археолога виявив золото, і це неймовірно цікаво", - сказав директор розкопок Девід Геллман, археолог IAA.

Вчені встановили, що монети були заховані понад тисячу років тому. Всі вони датуються періодом між 940 і 970 роками. Ця епоха була періодом серйозних політичних змін, коли династія шиїтів Фатімідів завоювала Єгипет, Сирію та Ізраїль, які раніше перебували під владою династії сунітів Аббасидів.

Цей перехід і представляють монети. Дві з них були викарбувані в місті Рамла в центрі Ізраїлю під час правління сунітського халіфа аль-Муті. Дві інші були викарбувані в Каїрі під час правління шиїтського правителя аль-Муізз.

Знахідка прекрасно збереглася. Монети навіть не треба було очищати, щоб ідентифікувати їх.

Такий скарб знайшли вперше за 50 років в Старому місті Єрусалиму. Гроші могли бути чиїмось заощадженням, або частиною статку сім'ї.

"Чотири динара були значною сумою для більшості населення, що жило в той час у важких умовах. Це дорівнювало щомісячній зарплаті дрібного чиновника чи чотиримісячній зарплаті простого робітника", - сказав експерт з монет Роберт Кул.

Як повідомляв "Апостроф", в Чехії завдяки дикій свині, яка почала "розкопки", було виявлено скарб із 435 золотих і срібних монет 14-го століття.