RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чорна пляма в щоденнику полярного дослідника виявилася ключем до розгадки його страшної смерті

У Національному музеї Данії провели дослідження хімічного складу дивного чорної плями, яку залишив на своєму щоденнику загиблий в 1907 році учасник експедиції в Гренландії Йорген Бронлунд. Це допомогло дізнатися, як пройшли його останні дні життя.

Про результати дослідження повідомляє сайт Live Science.

Бронлунд загинув останнім з усіх учасників експедиції на північно-східне узбережжя Гренландії, яка проводилася під керівництвом данського етнолога Людвіга Міліуса-Еріксена. Він помер під час повернення в базовий табір, сховавшись в печері, де продовжував вести щоденник.

"Я добрався до цього місця під спадаючим місяцем і не можу йти далі через мої обморожені ноги і темряву. Тіла інших перебувають посеред фьорда", - цими словами закінчувалися його записи.

Коли тіло полярника виявили, на останній сторінці щоденника була темна пляма невідомого походження. У 1993 році фахівці відділу природничих наук Національного музею не змогли визначити її хімічний склад.

У новому дослідженні було використано рентгенівську флуоресценцію (XRF) і мас-спектрометрію з індуктивно зв'язаною плазмою (ICP-MS), щоб проаналізувати мітку на атомному рівні і визначити хімічні елементи.

Як повідомив провідний автор дослідження Кааре Лунд Расмуссен, професор кафедри фізики, хімії та фармації Університету Південної Данії, поряд з вуглецем в обвугленому фрагменті дослідники виявили кальцій, титан і цинк.

Ці мінерали використовувалися в якості наповнювачів при виробництві гуми, що дозволяє припустити, що пляма на щоденнику містила обпалену гуму. Швидше за все, це сталося через обвуглення прокладки на гасової плиті або пальнику, яку Бронлунд намагався запалити.

Дослідники також виявили три групи органічних сполук: ліпіди, такі як рослинна олія, тваринний жир і риб'ячий або китовий жир, нафта і людські фекалії (в своєму сильно ослабленому і відчайдушному стані полярник, можливо, намагався спалити власні екскременти, щоб розпалити піч).

"У цей час Бронлунд тижнями голодував, втомився понад свої можливості і замерзав. Ймовірно, що його руки тремтіли, коли він використовував сірники зі сховища, щоб попередньо нагріти і включити піч в маленькій печері", - сказано в матеріалах дослідження.

Бронлунд, можливо, залишив слід на своїй сторінці щоденника після невдалої спроби розігріти плиту чим-небудь, що він міг знайти, і присутність фекалій на позначці говорить про жахливі обставини його смерті.

Як повідомляв "Апостроф", таємницю Бермудського трикутника було розкрито - вчені виявили "жахливу" істоту, яка ховається на глибині 3 тисяч метрів під поверхнею вод.